PREPOROD POKRENUO PETICIJU PROTIV POVRATKA DJECE U ŠKOLE: / 'Bez sigurnih uvjeta u školama, učenicima je mjesto kod kuće'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Kako za prikupljanje potpisa nema previše vremena, jer bi potpisivanje online peticije trebalo završiti do kraja tjedna, Preporod poziva sve zainteresirane da se što prije odazovu potpisivanju,

5.5.2020.
13:17
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Sindikat Preporod pokrenuo je u utorak potpisivanje online peticije kojom traže povlačenje odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o povratku učenika razredne nastave od 11. svibnja u škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporod u priopćenju ističe da je suočen s brojnim negodovanjima i osudama odluke Nacionalnog stožera o povratku učenika od 11. svibnja u škole, a još i više preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja o načinima kako se ta odluka misli provesti.

Image
RAVNATELJI LJUTI ZBOG MJERA U ŠKOLI: /

'Ovo nije prijedlog za ulazak u škole nego u Černobil'

Image
RAVNATELJI LJUTI ZBOG MJERA U ŠKOLI: /

'Ovo nije prijedlog za ulazak u škole nego u Černobil'

Naglašavaju da je podrška inicijativi za povlačenje odluke stigla od brojnih građana, napose roditelja, baka i djedova te učitelja i nastavnika koji se ne slažu sa zamišljenim načinom povratka dijela učenika u učionice i dijela radnika na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nepromišljena i štetna odluka'

U Preporod smatraju da, ako u školama postoje uvjeti za normalno odvijanje nastave, onda na nastavu trebaju ići svi učenici. U slučaju nemogućnosti stvaranja sigurnih uvjeta svim je učenicima, kao i do sada, mjesto kod kuće odakle će nastavu nastaviti pratiti na daljinu.

Capak o vrtićima i školama: ‘Roditelji će dostavljati potvrde da dijete nije bolesno’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako je peticiju u svega nekoliko sati potpisalo gotovo 2000 potpisnika, što ukazuje na velik interes za iskazivanje nezadovoljstva nepromišljenom i štetnom odlukom.

Kako za prikupljanje potpisa nema previše vremena, jer bi potpisivanje online peticije trebalo završiti do kraja tjedna, Preporod poziva sve zainteresirane da se što prije odazovu potpisivanju, poručio je predsjednik sindikata Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I SHU traži odgodu otvaranja škola

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) zatražio je u utorak odgodu otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih preduvjeta i pritom pozvao nadležne na žurno postupanje, budući je do otvaranja škola ostalo još samo par dana, a ključni problemi nisu niti približno riješeni.

SHU u pismu poziva premijera Andreja Plenkvića, ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da još jednom preispitaju odluku o otvaranju škola 11. svibnja, odnosno odgode njezinu provedbu do ispunjenja svih nužnih preduvjeta, poručujući da je sve nadoknadivo osim ljudskih života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od postupanja u drugim zemljama EU-a koje su otvorile ili planiraju otvaranje ustanova za odgoj i obrazovanje, u Hrvatskoj nisu provedene nužne prethodne analize, nisu obavljena savjetovanja sa strukom i socijalnim partnerima i nisu osigurali prijeko potrebni uvjeti za rad škola, ističe SHU.

Nisu osigurani osnovni preduvjeti za siguran povratak učenika u škole, a predviđene zaštitne mjere neprovedive su uzevši u obzir dob učenika i prostorno materijalne uvjete u školama. Nepripremljenost može ostaviti trajne posljedice na one na čiji se interes svi rado pozivaju, a nitko od njih ne vidi dijete kao osobu, upozorava SHU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nepromišljenim i neodgovornim postupanjem učinilo odgojno-obrazovne ustanove nedostupnima velikom broju učenika i pretvorilo škole u čuvališta djece sukladno ekonomskom i obiteljskom statusu roditelja.

Slanje djece u školu ne može biti na odgovornost roditelja

Roditelji iz čitave Hrvatske potpisuju izjave u kojima se navodi da šalju djecu u škole na vlastitu odgovornost. Ministarstvo nije bilo sposobno niti poslati jedinstvene obrasce pa se roditelji u velikom broju javljaju nezadovoljni načinom odabira učenika koji se mogu vratiti u školske klupe, tvrdi SHU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanje djece u školu ne može biti "na vlastitu odgovornost“ roditelja već su za njih odgovorni oni koji su odluku o otvaranju škola donijeli, odnosno Ministarstvo i Vlada, ističu sindikalci, a roditelji moraju imati garanciju da su za otvaranje škola ispunjeni svi sigurnosni, prostorni, higijensko-sanitarni i pedagoški uvjeti te da je osigurana zaštitna oprema.

Podsjećaju kako još uvijek nije provedena analiza koliko je kroničnih bolesnika, odnosno visokorizičnih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, koliko je njih starije dobi i kako će se organizirati rad u takvim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva odgovornost prebacuje se na roditelje, ravnatelje i same zaposlenike koji neće imati vremena za pripremu jer dio uputa još uvijek nije spreman (postupanje u slučaju potresa i Covida-19), a brojna pitanja još su uvijek neodgovorena.

SHU upozorava da ravnatelji, uz sve zadaće i nejasnoće, moraju mjeriti temperature, voditi evidencije, prepoznati i raspoznati simptome kod zaposlenika, te moraju organizirati rad za više skupina djece ako se javi više od devetero djece po razredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se niti što je s radom posebnih ustanova, čiji se zabrinuti zaposlenici u velikom broju javljaju sindikatu. Obzirom da se radi o posebnim ustanovama i djeci s teškoćama, treba jasno precizirati uvjete rada u takvim ustanovama, naglašava SHU.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo