U 83. godini / Preminuo legendarni televizijski novinar i urednik Obrad Kosovac, tvorac najdugovječnije televizijske emisije

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Obrad Kosovac rođen je u Zaprešiću 1941. godine. Radio je 44 godine, sve do 31. prosinca 2010. godine

30.12.2023.
11:30
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Televizijski novinar i urednik Obrad Kosovac preminuo je u 83. godini života, javlja HRT.

Kosovac je na Televiziji Zagreb počeo raditi 1966. godine, a cijeli radni vijek proveo je na HRT-u kao urednik Dnevnika, Dokumentarnog i Informativnog programa, a poslije i kao glavni urednik HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo životno djelo bila je emisija TV kalendar koju je osmislio 1976. te koja se i danas prikazuje. Dobitnik je Zlatnoga pera Društva novinara Hrvatske i HRT-ove nagrade Ivan Šibl.

Obrad Kosovac rođen je u Zaprešiću 1941. godine. Radio je 44 godine, sve do 31. prosinca 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 44 godine profesionalnog staža rastao sam i razvijao se usporedo s televizijom", rekao je jednom prilikom.

Bio je veliki zaljubljenik u zavičajnu, europsku i svjetsku povijest što je i rezultiralo nastajanjem najdugotrajnije hrvatske televizijske emisije TV kalendara. Kosovac je tu zamisao predložio ondašnjem glavnom uredniku Zdravku Božiću. Emisiju su sve do odlaska u mirovinu uređivali Kosovac i Vladimir Fučijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 1997. godine Kosovac je bio članom Upravnog vijeća Hrvatskog informativno-kulturnog zavoda. 2000-ih bio je glavnim urednikom HRT-a.

Odlaskom u mirovinu, Kosovac je planirao nastaviti rad u medijskom prostoru, a 2011. godine objavio je namjeru o osnivanju udruge građana koja će nadzirati elektroničke medije, s obzirom na nezadovoljstvo s radom Agencije za elektroničke medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova druga zamisao bila je utemeljiti novo hrvatsko novinarsko društvo, jer smatrao je da ondašnji HND nije djelovao neutralno kako bi trebao.

Kosovac je poslije umirovljenja nastavio raditi kao vanjski suradnik HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ćiro Blažević, Chandler, Inoslav Bešker, Tina Turner, Hrvoje Huljić. Sve ih povezuje ista stvar - ove su nas godine napustili

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo