Preminuo Ivo Škrabalo

Ivo Škrabalo, poznati filmski redatelj, scenarist i filmski kritičar te političar, nakon duge i teške bolesti preminuo je u Zagrebu u 78. godini života.

18.9.2011.
18:33
VOYO logo

Škrabalo je rođen 19. veljače 1934. godine u Somboru. Bio je dramaturgom u zagrebačkim filmskim kućama, režirao je nekoliko filmova, i autor je više djela na temu filma. Također surađivao je u izradi Filmske enciklopedije.

Bio je diplomirani pravnik i redatelj, magistar međunarodnog prava i saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, generacije će ga pamtiti po kreativnim naslovima koje je davao nekim od prvih erotskih filmova koje su pušteni u kino distribuciju tadašnje Jugoslavije. On je čovjek koji je smislio Njoj se mili u svili ili legendarno Hopa cupa u krevetu i Šefica zna znanje. I nikada nije zazirao od te teme. U jednom je intervjua rekao: "Ako postoji tabu na seks, postoji i tabu na slobodu. Prevodio sam porno filmove i naslove tih filmova i uživao u tome. No, nisam smišljao samo naslove pornića. Tko pjeva, zlo ne misli moj je naslov".

Tijekom 1990.-ih ušao je u politiku te je u više mandata kao zastupnik HSLS-a i LIBRA-e ušao u hrvatski Sabor. Za vrijeme Domovinskog rata je u Vladi narodnog jedinstva, a neko vrijeme bio je doministar kulture za međunarodnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je i potpredsjednik liberalne, demokratske i reformatorske grupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo