Poslali poziv za kontrolu čovjeku koji je u istoj bolnici umro prije 6 mjeseci!

'Molimo vas da se javite na kontrolu vašeg električnog stimulatora srca u kardiološku ambulantu 8. svibnja 2013.

10.5.2013.
11:15
VOYO logo

Ništa ne bi bilo čudno, jer slanje poziva na kontrolu uobičajeni je postupak, da čovjek na koga je poziv glasio nije preminuo u toj istoj bolnici prije gotovo šest mjeseci! Šokirana udovica, nakon što je na pozivu ugledala ime svog preminulog supruga, nije mogla vjerovati da, kako kaže, bolnica nije evidentirala njegovu smrt, jer inače ne bi, kaže, slala takve pozive.

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. prim. dr. Jozo Kristek u svom odgovoru o ovom slučaju potvrđuje da je "preminulom upućen poziv za kontrolni pregled elektrostimulatora srca za dan 8. svibnja 2013., kao i da je isti u trenutku smrti bio primljen na Klinički odjel intenzivne neurološke njege, Klinike za neurologiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ukazati kako Klinički odjel za bolesti srca i krvnih žila, Klinike za unutarnje bolesti ima evidenciju s više od 1.000 bolesnika kojima je ugrađen trajni elektrostimulator srca i kojima se periodično upućuju pozivi za kontrolu. Također treba ukazati da u KBC-u Osijek u svakom trenutku ima oko 950 ležećih pacijenata primljenih na bolničko liječenje, te da oko 3.200 pacijenata prođe kroz odjele i klinike KBC-a Osijek svakog dana. Nažalost, KBC Osijek trenutno nema središnji informacijski sustav na temelju kojeg bi bilo moguće svakog pacijenta koji premine na nekom od odjela ili klinika KBC-a Osijek automatizmom brisati iz evidencija svih ostalih odjela ili klinika na kojima se taj pacijent eventualno liječio", objasnio je Glasu Slavonijeprof. prim. dr. Jozo Kristek.

Uvode jedinstven informatički sustav

Dodaje, vezano uz evidenciju pacijenata kojima je ugrađen elektrostimulator srca, uobičajeno je postupanje da u slučaju smrti pacijenta obitelj ili liječnik opće prakse obavijeste Klinički odjel za bolesti srca i krvnih žila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neosporno je da postoji potreba za informatičkim povezivanjem svih evidencija svih odjela i klinika KBC-a Osijek u jedan informatički sustav, a što i ovaj nesretni slučaj pokazuje.

"KBC Osijek trenutno je u postupku uvođenja jedinstvenog bolničkog informatičkog sustava, nakon čega ćemo, nadam se, izbjeći ponavljanje ovakvih ili sličnih neugodnih situacija", pojašnjava prof. prim. dr. Kristek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo