Premijerka u pomoć zove HSP, Bandića i Keruma

7.7.2010.
12:47
VOYO logo

Okupljanje desnog bloka trenutno je najvažniji stranački projekt Jadranke Kosor. Iako malo tko vjeruje da će se prijevremeni izbori održati najesen, svjesni napuštanja koalicije od strane HSLS-a, HDZ-ovci su već počeli tražiti zamjenu.

arti-201007070069006Ivan Jarnjak, član Predsjedništva HDZ-a, Globusu je potvrdio kako će HSP biti jedna od prvih stranaka koju će pozvati u koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na političkoj sceni i dalje dolazi do prestrojavanja i na sljedećim parlamentarnim izborima imat ćemo samo dva bloka. U tom kontekstu svakako očekujemo da HSP bude partner koji će pomoći desnici da pobijedi lijevi blok”, rekao je Jarnjak.

HSP-ovci zasad ne dijele Jarnjakovo oduševljenje mogućom koalicijom, barem ne u izjavama za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednika HSP-a Daniela Srba ne iznenađuje HDZ-ova inicijativa, no kaže da za sada nije došlo do službenog kontakta dviju stranaka oko formiranja desnog bloka.

"Znate, to je krajnje delikatna, neugodna i za nas problematična stvar. Ja još ne vidim kako bi se o tome moglo ozbiljno razgovarati. Ovako, da njima HSLS izmakne stolicu pa sad oni traže nekog da je popuni, to mi zvuči krajnje neozbiljno", kaže Srb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u HSP-u su svjesni kako ljevica, odnosno tzv. kukuriku koalicija radi na masovnom ujedinjavanju koje bi im moglo omogućiti povratak u velikom stilu.

Jedan član Predsjedništva HSP-a potvrdio je da će stranka tijekom ljeta izraditi strategije za izbore, te da već nekoliko mjeseci razgovaraju s cijelim nizom malih desnih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmrvljenost je problem koji na desnici traje već dva desetljeća. Sve te male stranke imaju utjecaj u pojedinim sredinama. Kad njima pridodamo grupe desnih intelektualaca, to bi kadrovski bila jaka grupacija. Znamo da postoji interes HDZ da se postavi na čelu takve grupe, no za to se još trebaju dokazati", kaže HSP-ovac.

Bandić želi u Banske dvore

HDZ je vjerojatno u najtežoj poziciji od unutarstranačkog kaosa 1999., koji ga je uz niz drugih faktora doveo do poraza 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, šef Hrvatske socijalno-liberalne stranke Darinko Kosor u subotu će, na sjednici Središnjeg vijeća u Rijeci, predložiti napuštanje vladajuće koalicije.

Neovisno hoće li se to dogoditi, HDZ mora naći rezervno rješenje. Osim HSP-a, kako doznaje Globus, premijerka Kosor računa na još nekoliko mogućih partnera. Jedan od njih je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji već mjesecima pokušava ugovoriti termin u Banskim dvorima. Njegovi suradnici kažu da je pitanje vremena kada će osnovati vlastitu stranku i uključiti se u parlamentarnu utrku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi protagonist, kojeg i u HSP-u ističu kao mogućeg partnera desnog bloka, splitski je gradonačelnik Željko Kerum.

U HDZ-u nisu zaboravili ni na Glavašev HDSSB, iako su svjesni da će to biti partner kojeg će teško pridobiti. Ako je suditi prema onom što je Globusu otkrio bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, predsjednik Ivo Josipović namjerava pokrenuti veliku koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac tvrdi da surađuje s Josipovićem te da predsjedniku nije problem izdići se iznad stranačkih interesa. Tvrdi da mu je savjetovao, a tu bi preporučio i premijerki Kosor, formiranje velike koalicije, poput Angele Merkel.

Prethodni članci:

arti-201007050884006 arti-201006250360006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo