pitali smo stručnjake / Premijer zaustavio mjere svojih ministara, Tolušić i Marić šute: je li vrijeme za ostavke u Vladi?

Jednim premijerovim intervjuom raspaljena su dva šamara ministrima - poljoprivrede i financija. Poznat kao onaj koji žestoko brani svoje ministre, pa i po cijenu pada Vlade, ovaj put Plenković je na to malo zaboravio

10.8.2017.
22:31
VOYO logo

Marić kaže porez na nekretnine, Plenković kaže stop. Tolušić uvede veće uvozne takse, Plenković kaže ne može. Premijer je jednim potezom zaustavio dvije inicijative svojih ministara. A Zdravko Marić porez je branio samo dan prije odgode. 

"Vjerujte mi da bih ja bio prvi koji bi potpisao peticiju protiv nekog novog nameta. Dakle, ponavljam još jednom, porez na nekretnine nije nikakav novi namet", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno suprotno HDZ je govorio kada je SDP htio uvesti porez na nekretnine.

"Stav HDZ-a je da bi to bio najveći socijalni udar u povijesti Hrvatske države", izjavio je Šuker 2013. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez na nekretnine premijer je, kaže, odgodio jer javnost i lokalne zajednice nisu informirane. U slučaju Tomislava Tolušića, izravno je rekao da odluka nije bila dobra i dao mu kratak rok da riješi problem koji je stvorio. 

"Premijer je jednostavno prekoračio preko ministara i učinit će to još koji puta sa jednom jedinom idejom, a to je da očuva svoju većinu u parlamentu, odnosno svoj utjecaj u stranci", smatra Žarko Puhovski, politički analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje odluke su povučene pod pritiskom - Tolušićeva mjera pod pritiskom susjednih zemalja, a porez na nekretnine pod sve jačim pritiskom građana. 

Iako je porez na nekretnine već odavno izglasan u Saboru, u takozvanoj sezoni kiselih krastavaca, o njemu su počeli pričati svi - od blogera satiričara preko Hameda Bangoure do aktivista Živog zida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade je zbog pritiska koji je stvoren u javnosti odustao od poreza na nekretnine bez obzira što se to davnih dana predlagalo i odlučio je gasiti požar", rekao je Božo Petrov.

O takvom pritisku puno zna bivša premijerka. Ona, kaže, tada nije popustila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad si na vlasti onda moraš biti suočen s tim da donosiš odluke koje će biti i nepopularne i kojima neće svi pljeskati", rekla je Jadranka Kosor.

Naši analitičari nedvojbeno tvrde -  ovim činom Plenković je Tolušiću oduzeo kredibilitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Tolušić bi trebao dati ostavku, kad bi se ponašao kao neovisan čovjek", dodaje Puhovski.

"Ja bih, naravno, ozbiljno razmislila o mogućnosti ostanka u takvom kolektivu", zaključila je Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne da nema ostavke, nego su i jedan i drugi ministar nestali iz javnosti. Možda i zato jer znaju kako se Plenković razračunava s neistomišljenicima.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo