IZJAVE ZA MEDIJE / Premijer ušao u žustru raspravu s novinarima zbog Ćorića: 'Nitko mi neće govoriti tko će biti u Vladi, a tko ne'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Nema toga, da mi je ne znam što u životu, da će mi diktirati ritam što ćemo raditi, tko će biti u Vladi, a tko ne', kazao je premijer

16.2.2022.
11:47
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Vlada predstavila paket mjera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković je odgovarao na novinarska pitanja. 

Osvrnuo se na MOST koji je u Saboru objavio da kreće u opoziv ministra Tomislava Ćorića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, koji spašavaju radna mjesta, zdravlje, osiguraju cjepivo, potpore, i postoje oni koji ne rade ništa i čiji je jedini smisao izlaziti s inicijativama koje će biti odbijene, koji često kada pokrenu interpelaciju ni sami ne dođu na glasanje. Na trepavicama da stoje, nikoga neće maknuti do kraja mandata. Bio to Horvat, Ćorić ili bilo tko drugi, isto će im se dogoditi. Imaju instrumente, Zamislite koje je to licemjerstvo. Nisu ponudili ništa osim demagogije. Na dan kada iznesemo paket od 4.8 milijardi kuna koji je dobar za sve, pitajte ribare i poljoprivrednike i umirovljenike je li im dobro, oni dolaze s inicijativom protiv ministarstva gospodarstva. E neće proći", kazao je Plenković.

Image
afere i korupcija /

Petrov najavio da će Most pokrenuti opoziv ministra Ćorića: 'Nesposoban je. Sve to što se događa je perverzno'

Image
afere i korupcija /

Petrov najavio da će Most pokrenuti opoziv ministra Ćorića: 'Nesposoban je. Sve to što se događa je perverzno'

"To je rezime šake jada s kojom se borimo", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pazite, Grbin je napao Frku-Petešića na aktualnom satu, čovjeka koji radi kao pas. Bauk mu se smije da se treba od DORH-a provjeriti nekretninu. A vidi njih danas.  Gdje su moralne vertikale? Zato je ovaj uštedio toliko para. Osim što pliva od Splita do Brača uzimao je naknadu a tu su. Da je iz HDZ-a rastrgan je bio sad. A vidi onog u Splitu, zamjenik gradonačelnika, čovjeka ćemo uputiti u radionicu za anti-semite, poslat ćemo ga kao da je ovisnik u Čenakolo. Što bi bilo da je iz HDZ-a? Dosta dvostrukih aršina", kazao je premijer. 

Kazao je i da Ćorić ima njegovo povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ficleki informacija koje netko pušta jer smo u fazi istrage, sad se nešto pušta. Što to znači, da je netko da o iskaz? Kako znate da je istina? Trebali bi reći objavilo se nešto na portalu, i sad ćemo od straha umrijeti i stati. Ne dolazi u obzir. Idemo ispitati sve u vezi toga", kazao je premijer.

Na tvrdnju da DORH istražuje slučaj Mali maj u Poreču, o kojem je govorila zviždačica iz CERP-a, da je ravnatelj Milan Plećaš ignorirao njena upozorenja, a da se Plećaš redovito poziva na odnos s premijerom, Plenković je kazao da ne zna ništa o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate CERP i pitajte ih. Ako mislite da se u Vladi bavimo time gdje će državne nekretnine nešto obnavljati, da to dolazi do nas, to su smiješne priče. To može biti nekome tko konstruira hajku koja traje na Zvonka, koja je bespravna, svi ga znate i privatno govorite da je super čovjek, ali pratite ritam koji je netko drugi pokrenuo. Rastezat ćemo ga po naslovnicama i medijima i rugati se je li WC obnovljen u podrumu. Javnost to mora znati, hajka, haranga, orkestrirana, namjerna da bi se pričinila politička šteta na ničemu", kazao je. 

Premijer je kazao da u svom političkom iskustvu jasno radi distinkciju između orkestrirane harange, politički motiviranih napada i činjenice i istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo odgovornosti svih. Ovo što se tiče Zvonka, čekajte malo, njega je Milanović prozvao bandom. Da li će on sada izaći van i reći da je Grbin banda? Da je Bauk banda? Da je SDP banda? S tim imamo posla. A ovog ćemo slati Splićanina u radionicu. Ne može netko biti banda, a drugoga ćemo na rehabilitaciju", kazao je premijer.

"Samo isti aršini za sve. Vidjet ćemo hoće li mjesec dana biti razvlačeni Grbin i Bauk kao što smo razvukli Zvonka. Mjerit ćemo, napravit ćemo povjerenstvo prate li Bauka i Grbina kao rast cijena", kazao je premijer. 

Na pitanje hoće li on maknuti kojeg ministra do kraja mandata, premijer je kazao da je to njegov posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto bi na to odgovarao? Da se malo razumijemo kakav je tko - nema toga, da mi je ne znam što u životu, da će mi diktirati ritam što ćemo raditi, tko će biti u Vladi, a tko ne. Ne postoji taj akter", kazao je premijer. 

"Ficleke koje netko od novinara dobije ja nemam, nema ni Ćorić i ne skačemo na prvu loptu. Postoji policija, DORH, proces pred sudom i nešto da li je netko kriv ili nije, sve ostalo je politika ovih koji nazivaju Zvonka bandu, da budem precizan od kuda to ide i oni koji mi postavljaju pitanja na aktualcu o Zvonku i dovodi u pitanja njega. Tip koji je toliko uštedio uzima naknade godinama. Da je iz HDZ-a bio bi rastrgan, bio bi na svim naslovnicama", kazao je premijer.

Na pitanje je li sve razjasnio sa suradnicima oko vjetroelektrana, premijer je kazao: "Postoji kompanija i projekt, netko je to pokrenuo, došao je investitor, drugi ljudi i druge Vlade su donosile ključne odluke. Mi nastupamo 2017., što vi mene pitate? Je li bila interpelacija o nekome i nečemu, nema što o tome nismo odgovorili. Bitno je što je bilo prije, a ne sad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ćorić kazao je da je činjenica da je dokumentacija za Krš-Pađene u ministarstvu bila 2017. i da je to naslijeđeno. 

"Nakon višekratnih konzultacija s DORH-om donijeli smo rješenje o projektu, interpelacija Vlade i mene kao ministra na tu temu je bila pokušana. Znate ishod. Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike potvrđeno na više sudskih instanci. Nikada u životu, a sad sam već komunicirao s ogromnim brojem suradnika u tri ministarstva, nisam nikome naložio da napravi nešto nedopušteno", kazao je Ćorić te dodao da je na raspolaganju svim institucijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potencijalne iskaze iz istrage ne želim i ne smijem komentirati. Moja suradnja s predsjednikom Plenkovićem od 10. mjeseca 2016. je bila uspješna prema mom dojmu. Niti u jednom trenutku, prema dogovoru, neću dopustiti da budem uteg Vladi i HDZ-u. Uvijek sam spreman odgovarati za sve", kazao je Ćorić. 

"Bili smo radi 4,8 milijardi paketa koji se odnosi na potpore građanima, kućanstvima, ribarima, poljoprivrednicima, poduzetnicima. Ovo je treći veliki iskorak. Ovo pokazuje konzistentnost naše politike i intervencionizam kada smatramo da je to nužno", zaključio je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo