hdz vs. most /

Premijer ne odustaje od povišice, Petrov amandmanom protiv povećanja plaća dužnosnicima. Tko je jači?

Nezadovoljnih je sve više i u Vladi. Posebno među Mostovcima, koji pred lokalne izbore, zbog saveza s HDZ-om moraju odustati od predizbornih obećanja

11.11.2016.
18:45
VOYO logo

Da neće biti lako surađivati, Boži Petrovu iz Sabora i Andreju Plenkoviću u Vladi bilo je jasno već neki dan oko pregovora o preznoj reformi. No, novi i oštriji sukob onaj je oko povišice dužnosnicima. MOST bi to po svaku cijenu zaustavio, a premijer je odlučio ne podleći demagogiji.

Ako se Božo Petrov u razgovorima s HDZ-om izborio da kroz poreznu reformu ipak ne rastu cijene kruha i mlijeka - jedno mu predizborno obećanje ipak neće proći: smanjenje plaća dužnosnicima! Premijer Plenković nije štedio riječi kritizirajući ideju Mosta da se plaće ministara i zastupnika izuzmu od povišica koje će uslijediti izmjenom poreza na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću tu biti vrlo jasan i čvrst: ja sam protiv demagogije i populizma, prirodno je ako neke stranke to žele učiniti i predložiti neka to učine, ali ja sam protiv toga", rekao je Plenković.

Mostovcima se ta reakcija premijera nije svidjela. Našli su se u problemu vjerodostojnosti jer - umjesto smanjenja plaća - upravo će njihova Vlada predložiti poreze koje će im povećati plaće za oko 1.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam Andrej Plenković je premijer, a koliko znam stranke predlažu amandmane i zastupnici svih klubova glasaju", ističe Mostov Miro Bulj.

Ako su zastupnici Mosta računali da će im u Saboru pomoći zastupnici SDP-a - prevarili su se. SDP traži da Most podrži njihovu ideju da plaće dužnosnika uopće ne rastu - a da onima koji zarađuju više 20 tisuća kuna nametnu porez od čak 48 posto, umjesto 36 posto kako predlaže HDZ.

"Oni su sami rekli da će u Saboru podržavati najbolje prijedloge. Ja ne vjerujem da će nas razočarati, vjerujem da su i Grmoja i Bulj i Petrov pošteni dečki i da će podržati što je bolje i pravednije", poručuje Gordan Maras.

HNS-ov potpredsjednik Sabora Vrdoljak inzistira da Most ispuni svoje originalno predizborno obećanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ja očekujem od Mosta u tom prijedlogu je da plaće saborskih zastupnika budu 9.999 kuna. To je njihovo obećanje iz kampanje. Ako to ne predlože nisu vjerodostojni i lažu hrvatskim građanima. Ja očekujem da bude 9.999 kn, a kada takav prijedlog dođe onda ćemo znati zauzeti stav", tvrdi Vrdoljak.

Mostov predizborni populizam inspirirao je i Silvana Hrelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je vrhunac demagogogije! Nitko ni Vladi ni Mostu nije tražio da se porezno relaksiraju najveće plaće u Hrvatskoj, osim ako nešto postoji ispod žita. Prema tome, ići u tom smijeru da debeloj guski mažemo vrat još više doista nije reforma", kaže Hrelja.

Plenković je imao pobunu i u vlastitoj stranci - ali ju je ugasio odlukom da hotelima ipak ostaje PDV od 13 posto, dok ostalim ugostiteljima ipak raste PDV.

"Mi smo uspjeli korigirati i dokazati da je vrlo bitna hotelska industrija koja najviše ulaže, ne kažem da kafići i restorani ne ulažu, ali pogon u turizmu - najveći pogon je hotelska industrija", kaže Gari Capelli.

Nezadovoljnih je sve više i u samoj Vladi. Posebno među Mostovcima, koji pred lokalne izbore, zbog saveza s HDZ-om moraju odustati od predizbornih obećanja koja su ih dovela na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo