ima li dostojnu konkurenciju? / Premijer najbogatiji u Vladi: otkrivamo kako stoji u usporedbi sa svojim prethodnicima - Milanovićem, Kosor i Sanaderom

Premijer Tihomir Orešković najbogatiji je član hrvatske Vlade. Imovina njegove obitelji vrijedi više od 22 milijuna kuna, pa plaća od gotovo 22.000 izgleda kao džeparac. Kako stoji u usporedbi s prethodnicima u Banskim dvorima, analizirali smo u RTL-u Danas

22.2.2016.
18:41
VOYO logo
Image
najbogatiji član vlade /

Premijer objavio imovinsku karticu: ukupno je težak više od 22 milijuna kuna

Image
najbogatiji član vlade /

Premijer objavio imovinsku karticu: ukupno je težak više od 22 milijuna kuna

Tihomir Orešković je, barem ako je vjerovati službenim podacima, najbogatiji čovjek koji je preuzeo dužnost predsjednika Vlade u hrvatskoj povijesti. 

Uz 5,5 milijuna kuna vrijednih nekretnina te automobile i satove vrijedne 460.000 kuna, Orešković i supruga zajedno su uštedjeli čak 15 milijuna kuna, što čini impozantnu sumu od gotovo 21 milijun kuna - sve to bez kreditnih opterećenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović je u trenutku stupanja na premijersku dužnost sa suprugom posjedovao dva stana vrijedna 3,4 milijuna kuna, automobil vrijedan 151.000 kuna, štednju od 37.500 kuna što ukupni čini imovinu od 3,5 milijuna kuna. Međutim, Milanović je za razliku od Oreškovića imao i kredit od 2,1 milijuna kuna.

Do kraja mandata Milanović je prodao jedan stan pa mu se smanjila i imovina u nekretninama na 1,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodao je i automobil te očito potrošio štednju, zbog čega danas ima 1,9 milijuna kuna, ali i manji kredit: novac od prodaje stana iskoristio je za otplatu dijela kredita, te tako banci sad duguje oko 890.000 kuna.

Jadrankom Kosor situacija je donekle slična kao i kod Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u srpnju 2009. godine preuzela premijersku dužnost, posjedovala je stan i garažu vrijedne oko milijun kuna. Imala je i automobil star deset godina vrijedan oko 40.000 kuna te ušteđevinu u domaćoj i stranim valutama visoku oko 400.000 kuna. Ukupno je to oko 1,4 milijuna kuna imovine, ali za razliku od Milanovića, bez ikakvih kredita. 

Kada je odlazila iz Banskih dvora Jadranka Kosor imala je isti stan vrijedan oko milijun kuna, automobil je prodala, a štednju povećala te je ukupno posjedovala milijun i pol kuna, opet - bez kredita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No imovinu Jadranke Kosor se teško može uspoređivati s imovinom Tihomira Oreškovića i obitelji, baš kao i imovinu Zorana Milanovića, ali zato bi se mogla povući paralela sa Ivom Sanaderom i njegovom obitelji. 

Najdugovječniji hrvatski premijer je također redovno popunjavao i objavljivao imovinske kartice, no kada je 2014. Županijski sud u Zagrebu u prvostupanjskoj presudi za Fimi mediu proglasio Sanadera krivim, bivši je premijer i šef HDZ-a trebao državi vratiti 15,2 milijuna kuna od čak 23,7 milijuna kuna, koliko je sud procijenio da posjeduje Sanaderova obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Fimi media je pao na Ustavnom sudu i vraćen je na početak, a Tihomir Orešković možda ipak ima dostojnu konkurenciju u barem jednom bivšem premijeru.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo