PREMIJER KOMENTIRAO TVRDNJE KAKO HRVATSKA PODUPIRE ISLAMISTE U BIH: / 'Kreativna manipulacija i kompletna besmislica'

Image
Foto: N1 screenshot

Plenković je kazao kako je SOA otklonila takve insinuacije

14.3.2019.
12:55
N1 screenshot
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković iz Neuma je komentirao tvrdnje BiH ministra sigurnosti DraganaMektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju.

"Upoznao sam se s tom viješću i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je dala priopćenje, otklonila takve insinuacije Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s partnerima, smatramo da je BiH partner u borbi protiv terorizma. Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem", rekao je Plenković, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam naša agencija (SOA) je tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku, a što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens, oni su tu da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao", kazao je Plenković.

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio kako je hrvatska tajna služba vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju, oglasila se i SOA-a, koja je odbacila ove tvrdnje, kazavši kako su to optužbe da Hrvatska pomaže terorirzam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR SIGURNOSTI BIH: /

'Otkrili smo tajnu operaciju hrvatskih obavještajaca, cilj je bio dokazati Kolindine izjave'

Image
MINISTAR SIGURNOSTI BIH: /

'Otkrili smo tajnu operaciju hrvatskih obavještajaca, cilj je bio dokazati Kolindine izjave'

Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je otvorilo istragu o navodima koji su se pojavili u medijima kako su obavještajci iz Hrvatske u BiH provodili akciju čiji je cilj bio dokazati postojanje naoružanih islamističkih skupina u toj zemlji, potvrđeno je u sjedištu bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu.

U Tužiteljstvu BiH formiran je predmet za kojega je zadužen tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i on će poduzeti žurne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima i koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH dostavljenom Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno se navodi kako će biti ispitane sve osobe koje su iznosile informacije o takvim aktivnostima, a istaknuto je kako u samom državnom tužiteljstvu o tome nemaju nikakvih informacija niti prijava.

Optužbe BiH ministra

Među onima od kojih će Tužiteljstvo BiH zatražiti iskaz je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je izrijekom potvrdio navode što ih je objavio portal Žurnal, blizak bosanskohercegovačkim policijskim agencijama, koji je u srijedu prenio kako su hrvatski obavještajci navodno vrbovali neke od građana BiH, bliskih selefijskom pokretu, da u islamske vjerske objekte u BiH donose oruže koje bi zatim na temelju dojava pronalazila policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela ta operacija, prema navodima ovog portala, bila je osmišljena ne bi li se opravdale ranije tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u BiH boravi na tisuće islamističkih ekstremista koji su prijetnja regionalnoj sigurnosti. Kao osoba koja je u BiH provodila ovu operaciju označen je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić. Mektić je i u četvrtak ponovio tvrdnje kako su te informacije točne.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo