PLENKOVIĆ O DELTA SOJU / Premijer nakon samita nogometnim rječnikom: 'Svaki ofsajd će odmah biti sankcioniran. I mali faul...'

Image
Foto: Profimedia

Merkel traži da države koje se znatnije oslanjaju na turizam da pristanu na bolju koordinaciju putnika radi sprječavanja širenja delta-soja koronavirusa u Europi

25.6.2021.
17:43
Profimedia
VOYO logo

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se poboljšava, a sukladno s njom se ublažavaju i pojedine protuepidemijske restrikcije. Hrvatskoj kao turističkoj zemlji od iznimne je važnosti otvaranje Europe za masovna putovanja tijekom ljetne sezone, a pojedine "opreznije" države članice, poput primjerice Njemačke, mogle bi reagirati na svako pogoršanje epidemiološke situacije budući da dosta Nijemaca boravi na odmoru u našoj zemlji, piše Večernji list.

Navedeno proizlazi iz izjava sa summita čelnika EU u Bruxellesu na kojem se raspravljalo, među ostalim, i o sprječavanju širenja opasnijeg delta-soja koronavirusa tijekom ljeta u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja koordinacija u propisivanju karantene

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na tom samitu pokušavala uvjeriti države koje se znatnije oslanjaju na turizam (među kojima je i Hrvatska) da pristanu na bolju koordinaciju u propisivanju karantene za putnike iz regija u kojima dominira delta-soj koronavirusa.

Image
SVE ŠTO MORATE ZNATE O DELTA KORONI /

Kakve simptome ima novi opasni soj, koliko je zarazan i kako na kraju izgleda bolest

Image
SVE ŠTO MORATE ZNATE O DELTA KORONI /

Kakve simptome ima novi opasni soj, koliko je zarazan i kako na kraju izgleda bolest

Premijer Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska, zajedno s Vladom, nastaviti sama odlučivati o tome tko ulazi u našu zemlju i pod kojim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku samita, Plenkovića su novinari upitali hoće li ovog ljeta Britanci moći ulaziti u Hrvatsku bez dodatnih mjera karantene, budući da je Velika Britanija jedna od zemalja u kojima dominira ovaj novi soj koronavirusa.

Plenković: 'Svaki ofsajd bit će sankcioniran'

"Imamo jasne kriterije: ili si prebolio, ili imaš potvrdu o cijepljenju, ili imaš negativan test. Hrvatska je turistička zemlja, želimo da oni koji dolaze imaju siguran boravak, da dolaze zdravi i odlaze zdravi. Imate ljude koji bi rekli da nema više covida-19, sve otvorite, ponašajmo se kao prije. Efekt toga bit će povećani broj zaraženih. Ukoliko bude takvih situacija, u sekundi, bez treptaja, bez imalo empatije će pojedine države članice proglašavati tu i tu županiju žarištem. I reći svojim turistima da ne idu tamo. Svaki ofsajd će odmah biti sankcioniran. I mali faul će biti penal. Zato je cijepljenje jedini pravi način", rekao je premijer Plenković u svom odgovoru, a u kojem ne možemo ne zamijetiti prisutnost nogometne euforije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se cijepite, pomažete svima nama u Hrvatskoj da živimo normalnije, bolje, financijski stabilnije. Do 1. srpnja imat ćemo isporučeno ukupno 3,3 milijuna doza cjepiva. Iskoristimo tu šansu", dodao je.

Merkel: 'Moramo zadržati brojke na niskoj razini'

Njemačka kancelarka je pak na konferenciji za medije nakon summita ostavila dojam da nije dogovoreno konačno rješenje, već da će se o boljoj koordinaciji koju želi postići još razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana hoće li Njemačka uvesti granične kontrole unutar Schengena ukoliko se mediteranske države nastave ponašati "lagodno", primajući i one turiste koji bi mogli unositi delta-soj u Europu, rekla je kako granične kontrole nisu bile dio rasprave.

"A jesam li zadovoljna time gdje smo sada? Nisam sigurna. Razgovarala sam s grčkim premijerom koji me uvjerava da će putnike, cijepljene Sputnikom ili drugim cjepivom koje nije odobreno od strane EMA-e u EU, dodatno kontrolirati. Moramo zadržati brojke zaraženih na niskoj razini, nastaviti napredak s cijepljenjem i biti oprezni", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako znanost govori da su protiv delta-soja ljudi najbolje zaštićeni s dvije doze cjepiva, odobrenih u EU. "Samo s dvije doze imat ćete zaštitu od takvih sojeva", zaključila je Merkel.

O Zlati Đurđević

Plenković se osvrnuo i na odbijenicu Sabora u vezi Zlate Đurđević. Podsjetimo, Sabor je s 37 glasova za, 81 protiv i 5 suzdržanih odbio prijedlog predsjednika RH Zorana Milanovića da se Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati su očekivani, ništa se nije moglo ni dogoditi nakon svega ovog. Dalje ćemo vidjet. DSV je već dva puta išlo u proceduru javnog poziva i očekujem da to učine i treći put", rekao je Plenković novinarima.

"Imamo ustavne ovlasti, imamo zakon, imamo javni poziv, imamo proceduru, imamo kandidate, imamo predlaganje i imamo onoga tko odlučuje. Nema dilema. Predsjednik prema svojim ovlastima predlaže nakon javnog poziva, a Sabor odlučuju. Ne vidim zbog čega se ne bi postigao konsenzus o nekoj novoj osobi", zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike