Dođite na besplatnu procjenu / Prema broju umrlih zbog kardiovaskularnih bolesti svake godine nestane jedan grad u RH

Image
Foto: Promo

Ove nedjelje na Cvjetnom trgu održat će se javno-zdravstvena akcija „Sve za tvoje srce“

4.6.2019.
16:20
Promo
VOYO logo

Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu javno-zdravstvene akcije "Sve za tvoje srce" i povodom Dana Grada Zagreba organizira na Cvjetnom trgu u nedjelju, 9. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati za građane besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika koja obuhvaća mjerenje kolesterola i krvnog tlaka, zatim edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju te edukaciju o postupku prve pomoći kodopstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat).

„Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih. Sagledavajući ove brojke možemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe“, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno-zdravstvena akcija „Sve za tvoje srce“ ima dva ciljaeducirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti, što podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija u vidu šetnje te redovite kontrole – drugi pak cilj je educirati građane kako da nekome drugome spase život. Zahvaljujući projektu „Oživi me“ i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

„Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju "Oživi me" još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo