INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA / Prelijepljena ploča HOS-a u Jasenovcu: 'Uklonite s ovog i svakog drugog mjesta simbole fašizma i mržnje'

Image
Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava prelijepila je ploču HOS-a u Jasenovcu s pismom u kojem kritiziraju sporni pozdrav "Za dom spremni" i aktualnu vlast.

29.12.2016.
9:43
Inicijativa mladih za ljudska prava
VOYO logo

Inicijativa mladih za ljudska prava prelijepila je pismom ploču HOS-a u Jasenovcu sa spronim pozdravom "Za dom spremni" s ciljem da obrane temeljne vrijednosti Republike Hrvatske s obzirom da su izostale "adekvatne reakcije institucija vlasti". 

"Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile", navode iz Inicijative na svojim službenim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani članovi HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

koristimo ovu priliku kako bismo s vama porazgovarali o temeljnim vrijednostima naše zajedničke države.

Naime, Republika Hrvatska je svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg.

Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta  simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo