niknula im samo rupa / Prelamanje preko dječjih leđa: Tri godine imaju na računu 432 mil. kn za gradnju Srebrnjaka, a nisu ni mrdnuli

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Već mjesecima ništa novo oko Srebrnjaka, sve stoji u pat poziciji, a trebalo se već pušiti od rada u novoizgrađenom centru

24.10.2022.
15:46
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Pompozno su najavili da ide izgradnja Nacionalne dječje bolnice u Blatu, tamo gdje od doba Jugoslavije niče nedosanjana Sveučilišna bolnica koja je na ulazu u Zagrebu iz smjera Jadrana postala simbol propalih politika, projekata i obećanja, a sada se opet u velikom izdanju, s puno vizionarskih ideja i želja najavljuje nešto kao "sigurno", samo što nije. I tko bi zdrave pameti rekao 'ne' projektu za djecu, toj najranjivijoj i najosjetljivijoj skupini društva?

Sad ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje, projekt je to od 300 milijuna eura, papiri su već u proceduri, sve bi se financiralo kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost te ostale oblike EU financiranja, dakle od novaca Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ipak, na detalj da je njegov prethodnik, također HDZ-ov ministar, Milan Kujundžić i 2019. također najavio da će se u tom istom Blatu graditi Nacionalna sveučilišna bolnica, da je govorio da će se prva lopata zakopati za dvije godine, a to bi matematički bila 2019. godina. Kujundžićevu lopatu nismo vidjeli, Beroš sad računa na europske novce za bolnicu koja zaista djeluje futuristički i za koju bi svatko glasovao jer djeca, oni najmlađi, rijetko dobiju nešto tako moderno, veliko i prije svega potrebno.

Image
nedosanjani san /

Od rugla na kraju Zagreba do Nacionalne dječje bolnice. Donosimo detalje projekta vrijednog 300 mil. eura

Image
nedosanjani san /

Od rugla na kraju Zagreba do Nacionalne dječje bolnice. Donosimo detalje projekta vrijednog 300 mil. eura

Ali podsjetimo i na još jedan veliki projekt koji već mjesecima prolazi ispod radara, a za koji novac već imamo, tu u Hrvatskoj, na računu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrnjak, mala dječja bolnica na brdu iznad zagrebačkog Kvatrića. No kao da nikoga od vladajućih ta priča više ne zanima niti ju itko spominje, a javnost se već umorila čak smiješnih epizoda (podsjetimo na onu kada se na natječaj za ravnatelja bolnice javio i satiričar Domagoj Zovak iz Primetimea), pa do toga da se kraj bolnice iskopala rupa za gradnju budućeg Translacijskog centra i do te rupe i dalje imamo samo - rupu?

No i detalj koji bode u oči - na računu Ministarstva znanosti i obrazovanja upravo sad, dok ovo čitate, stoji u lipu: 432,176.115 kuna i 93 lipe spremnih da se potroši kada bi gradnja napokon i počela. I - ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo Ministarstvo zdravstva, odmah nakon što su najavili izgradnju Nacionalne dječje bolnicu u Blatu, što je sa Srebrnjakom?

O tom projektu (za koji već imamo 432 milijuna kuna na računu) samo dvije rečenice odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveli su: "Vezano uz projekt izgradnje Translacijskog centra Dječje bolnice Srebrnjak, Ministarstvo zdravstva podržava projekte od strateškog značaja, pa tako i ovaj znanstveno-istraživački projekt. Međutim, kako Ministarstvo nije sudjelovalo u njegovom utemeljenju kao niti samoj provedbi, molimo da se obratite Gradu Zagrebu kao osnivaču Dječje bolnice Srebrnjak te Ministarstvu znanosti i obrazovanja u čijoj je nadležnosti navedeni projekt."

Na računu stotine milijuna, od gradnje ništa

Treba biti potpuno fer i iskreni i potvrditi da Ministarstvo zdravstva zaista nije resorno za izgradnju Translacijskog centra na Srebrnjaku. Na prvu izgleda čudno, ali treba se vratiti u prošlost kada je u taj projekt malo tko vjerovao, pa je Srebrnjak našao svoju nišu i raspisao projekt bolnice koji bi bio znanstveni, pa je tako potpao pod Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zato smo pitali i to ministarstvo, na čijem je čelu sada Radovan Fuchs, što je sa Srebrnjakom. Oni su nam prije nekoliko dana potvrdili koliki je točan iznos na računu koji stoji i čeka da se potroši za izgradnju Translacijskog centra.

"Republika Hrvatska je kroz EU fondove osigurala 432.176.115,93 kuna za provedbu velikog projekta 'Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak', a za čiju provedbu su isključivo odgovorni korisnik velikog projekta, Dječja bolnica Srebrnjak i Grad Zagreb, vlasnik bolnice Srebrnjak", naveli su iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno smo pitali u kojoj je fazi projekt.

Za kašnjenje kriva i - korona

Odgovorili su: "Prema informacijama koje smo dobili od odgovornih za realizaciju projekta (Dječja bolnica Srebrnjak i Grad Zagreb), provedba projekta bila je otežana zbog izvanrednih okolnosti epidemije COVID-19 i potresa što je uzrokovalo smanjenu dostupnost ljudskih, tehničkih i drugih resursa korisnika za potrebe provedbe projekta. Ukupna dodijeljena bespovratna sredstva za predmetni projekt iznose 432.176.115,93 kuna te se sredstva za isti osiguravaju u državnom proračunu na poziciji Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sredstva se isplaćuju tek nakon kontrole i odobrenja troškova od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) nakon čega Ministarstvo ista isplaćuje korisniku, odnosno Dječjoj bolnici Srebrnjak. Naime, SAFU je Posredničko tijelo razine II koje kontrolira i odobrava sve troškove po projektnim aktivnostima za ovaj projekt te je do sada odobrilo za isplatu ukupno 8.295.802,46 kuna. Nakon čega bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja isplaćivalo odobrena sredstva na račun projekta u roku od 24 sata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamolili su da se ta detaljnije informacije o projektu obratimo nositeljima projekta - bolnici i Gradu Zagrebu iz kojeg odgovaraju da je provedba tog projekta počela u srpnju 2019. godine, a da je rok dovršetka trebao biti ožujak ove godine 2022.

Znamo da se od toga ništa nije dogodilo, na mjestu Translacijskog centra i dalje je samo jama iskopana za temelje, izvođač radova u međuvremenu se povukao s gradilišta i izašao iz projekt, kraj se ne nazire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grada dalje navode: "Međutim, za cijelo vrijeme trajanja projekta, iskorišteno je manje od 4% sredstava. U ožujku 2022. je rok za dovršetak projekta produljen do kraja 2023. U međuvremenu je izvođač radova jednostrano raskinuo ugovor. U takvim okolnostima jasno je da cijeli projekt ne može biti završen do kraja sljedeće godine, što je krajnji rok, te su Dječja bolnica Srebrnjak i Grad Zagreb poslali upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova oko mogućnosti faziranja. Ministarstva su poslala informaciju o uvjetima i postupku faziranja koje obuhvaća izmjenu postojeće (odobrene) Prijave velikog projekta u svim relevantnim elementima projektne dokumentacije, a o mogućem prihvaćanju prijedloga o faziranju odlučivat će Europska komisija."

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Da prevedemo - novac, koji je Srebrnjak dobio iz financijske omotnice u ranijem razdoblju, trebao se već potrošiti, a nije. Kako ne bi propao, rješenje je u faziranju, odnosno da se projekt gradu u fazama i to u narednom proračunskom razdoblju EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđuju da su oni podržali "Velikog projekta", odnosno dalo je suglasnost da se projekt može pripremiti za faziranje te dalo korisniku upute za pripremu faznog projekta.

Spas u gradnji po fazama

"Tek nakon što korisnik, odn. Dječja bolnica Srebrnjak, pripremi prijavu faznog projekta, a prema propisanim uvjetima te istu podnese u proceduru odobravanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja može dati svoje odobrenje. Nakon navedenog koraka, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dokumentaciju šalje u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Jaspers službi i posljedično Europskoj komisiji na konačno odobrenje", naveli su u Ministarstvu znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dok se projekt Srebrnjaka sad već godinama razvlači, činjenica je da novci stoje na računu, da je kliznuo prema granici da novci propadnu, a čini se kako se i sporo donosi odluka o faziranju. Dovršetak projekta čini se jako daleko.

Neslužbeno smo dobili informaciju da se čeka Grad Zagreb za odobrenje o faziranju, da ju je grad čak dao, a onda nenadano povukao. Je li to točno i zašto je tome tako, pitali smo i Grad Zagreb i Dječju bolnicu Srebrnjak, nisu nam odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Srebrnjak čeka da se javno obznani što se radi po tom projektu za koji novac već imamo, javnost sluša objavu da se već ide u gradnju nove bolnice, nacionalne bolnice u Blatu. Vrijeme će pokazati hoće li to biti još jedna najava projekta koji ostaje fantomski. Podsjetimo tek da je bilo i ideja da se projekt Srebrnjaka "preseli" u Blato, da se stopi s nacionalnom bolnicom, pa se od toga odustalo.

'Veliki' projekt

Ali da se vratimo na trenutak na početak priče Translacijskog centra na Srebrnjaku. I danas na stranicama Vlade stoji objava od 12. srpnja 2019. kada ta bolnica još nije postala bolnica-slučaj, kada se u Vladi svečano potpisivao ugovor za "Veliki projekt". Upravo tako su ga naveli, kao "Veliki", s velikim početnim slovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o financiranju potpisala je tadašnja ministrica znanosti Blaženka Divjak, tadašnji ravnatelj bolnice dr. Boro Nogalo i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric. Na slici za sjećanje uslikao se i premijer Andrej Plenković te tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Predsjednik Vlade Plenković tada je istaknuo da je Veliki projekt "Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak" jedan od "ključnih strateških projekata realiziran u okviru provedbe europskih sredstava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patirk Macek/Pixsell

"To je vrlo važna poruka, ovo je jedan od dugotrajno pripremanih projekata, ali u konačnici s rezultatom. Vidjeli ste u prezentaciji kako će izgledati nova zgrada bolnice koja će biti moderno opremljena, generirati 130 radnih mjesta, donijeti bespovratnih 430 milijuna kuna i predstavlja značajnu investiciju u naš zdravstveni sustav. Zahvaljujem vama, koji ste imali ideju otpočetka – od centra kompetencija ste došli do jedinstvenog dječjeg centra za translacijsku medicinu, gdje ćete povezati i istraživanje i dijagnostiku s onim što rade kliničari... Napravit ćete od Hrvatske, u širem smislu ovog dijela Europe, jednu referentnu točku za ovo područje. Na tome vam čestitam i to je jedan veliki uspjeh koji jača i imidž Grada Zagreba u pogledu zdravstvenih usluga", poručio je tada predsjednik Vlade Plenković.

I tadašnja ministrica znanosti Blaženka Divjak rekla je: "Često znanstvenike ne doživljavamo, a onda u trenucima kada su u pitanju naši najdraži, posebno djeca, okrećemo se znanosti i znanstvenicima. Sigurna sam da će nova oprema u centru osigurati bolje liječenje naše djece i brži transfer znanja iz znanstvenog laboratorija do bolničkog kreveta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je tada i da je Translacijski centar na Srebrnjaku najveći strateški projekt u našoj znanosti i podsjetila da je Hrvatska na europskom dnu po ulaganjima iz BDP-a u znanost i znanstvena istraživanja.

I dr. Boro Nogalo, koji je kao tadašnji ravnatelj bolnice, rekao je: "Centar će biti inkubator za sve one koji imaju ideju, kompetencije, inovaciju i strategiju za nešto novo. Svi mogu doći raditi kod nas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sveg naslikavanja do danas kraj male bolnice na brdu iznad Kvatrića stoji rupa, napuštena, a na računu Ministarstva znanosti stoji i dalje 432,176.115 kuna i 93 lipe spremnih da se potroše na gradnju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo