bolnica slučaj / Natječaj za ravnatelja Srebrnjaka tajan. Satiričar Zovak kaže: 'Šteta što sam propustio da se i ja prijavim'

Image

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice najavljuje da će pitati povjerenika za informiranje oko tajnosti imena kandidata, no on za RTL već odgovorio: 'Njihova imena nisu privatna, nego javna stvar'

7.7.2022.
17:00
VOYO logo

Natječaj za novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak opet je tajan, odnosno imena kandidata koji su se na njega prijavili. Baš kao i u ranijim natječajima od koji su neki imali i epilog uhićenja.

Pitali smo predsjednika Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, prof. dr. Gorana Tešovića, inače cijenjenog pedijatra i Pročelnika Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, zašto su imena kandidata tajna, a on odgovara: "Slijedimo preporuku Agencije za zaštitu osobnih podataka da se imena kandidata ne trebaju objavljivati te da je najbolji način da se pri objavi rang liste, ili pri ostvarivanju prava na uvid u natječajnu dokumentaciju, imena kandidata natječaja objave na način da bude osigurana njihova privatnost i zaštita osobnih podataka u punom opsegu. Drugim riječima, za osobe koje su izabrane na natječaju javnost ima pravo znati ime osobe koja je zaposlena te su tijela javne vlasti dužna sukladno posebnom Zakonu objavljivati informacije o ishodu natječaja. No, za kandidate u natječajnim postupcima, odnosno za osobe koje nisu zaposlene na natječaju prevladava interes zaštite osobnih podataka. No, dodatno ćemo zatražiti očitovanje i Povjerenika za informiranje, te postupiti sukladno tom očitovanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr u međuvremenu je to provjerio, te povjerenik za informiranje Zoranom Pičuljanom odgovara - odluka da imena kandidata za ravnatelja bolnice bude tajna nezakonita je.

"Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje zakonska ograničenja pristupa informacijama tijela javne vlasti, među koja se ubrajaju informacije koje su klasificirane određenim stupnjem tajnosti, informacije koje su poslovna tajna, no imena i prezimena kandidata za mjesto ravnatelja bolnice nisu takva vrsta informacija", odgovorili su nam iz ureda povjerenika Pičuljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su da se Pičuljan o javnosti podataka o kandidatima i njihovim životopisima izjasnio još 7 . travnja 2016. u svojoj odluci Broj: U-III-2599/2012 Ustavni sud RH i to u odnosu na životopise kandidata za predsjednika i članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zauzevši stajalište da životopisi kandidata nisu privatna, već javna stvar.

Image
nastala šteta /

Fuchs o Srebrnjaku: 'Treba vidjeti zašto je u 3 godine napravljeno tako malo'

Image
nastala šteta /

Fuchs o Srebrnjaku: 'Treba vidjeti zašto je u 3 godine napravljeno tako malo'

"Dodatno, povjerenik za informiranje 23. svibnja 2016. donio je Smjernicu o pristupu informacijama u postupcima provedbe javnih natječaja za zapošljavanje, te postupak izbora i imenovanje putem javnih poziva u tijelima javne vlasti. U Smjernici je naglašeno da prilikom provedbe postupka izbora odnosno imenovanja putem javnog poziva ključne elemente transparentnosti predstavljaju: objava poziva za kandidaturu sa svim relevantnim podacima i uvjetima, na pristupačnim mjestima (Internet stranica, službeni glasnici, mediji i sl.); popis kandidata i javna dostupnost životopisa kandidata koji se javljaju za javne funkcije, koji uključuju njihove profesionalne kvalifikacije koje su uvjet za imenovanje odnosno izbor (radno iskustvo, stručne kvalifikacije, posebna znanja i vještine i sl.); objava rezultata postupka", naveli su iz Pičuljanova ureda. Napominju da je svrha navedene Smjernice je da se njome rukovode tijela javne vlasti radi ispravne provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama kada se radi o pristupu informacijama u postupcima provedbe javnih natječaja za zapošljavanje te postupcima izbora i imenovanja putem javnih poziva u tijelima javne vlasti i da se naglase koje informacije ih tih postupaka trebaju biti javno dostupne”, naveli su iz povjerenikova ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatnu su naglasili: "Dakle, informacija o kandidatima za javne dužnosti, pa tako i ravnatelje bolnica je informacija od javnog interesa i omogućavanje pristupa tim informacijama je standard koji bi svakako trebalo poštivati."

A navodno su se na natječaj za ravnatelja bolnice Srebrnjak javili ovu ljudi: aktualna v.d. ravnateljica Srebrnjaka dr. Duška Markov Glavaš, potom bivši ravnatelj bolnice dr. Boro Nogalo, voditeljica projekta centra za translacijsku medicinu dr. Mirjana Turkalj, zatim dr. Ada Barić Grgurić sa Srebrnjaka, dr. Tomislav Gojmerac sa Srebrnjaka, nekadašnji ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Tihomir Majić i ekonomist iz Osijeka Saša Lamza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prisjetimo se dosadašnjih natječaja koji su također bili tajni i kako su završavali i to otkako je s mjesta ravnatelja smijenjen dr. Boro Nogalo. Pravu pomutnju napravio je Domagoj Zovak, satirični novinar, koji se 2020. godine odlučio "ubaciti u igru" za ravnatelja.

'Natječaj toliko glupo napisan...'

Tada je Zovak za 24sata rekao: „Natječaj je toliko glupo napisan da se doslovno svatko, tko ima bilo koji faks, mogao javiti. Nije pisalo da mora biti baš medicinska struka pa sam vidio to kao fini prozor koji je otvoren. Natječajem se tražilo samo pet godina iskustva, ali opet, nije pisalo u kojoj struci… niti da bi to morala biti medicinska struka, možda neko upravljačko iskustvo. Ajd' idemo, rekao sam. Ako već oni mogu biti tako neozbiljni u svom očitom pokušaju da proguraju nego svoga , što ne bi' i ja napravio malo gužvu da im bude neugodno.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao 'ozbiljni' kandidat, predao je i 'ozbiljan' program za rad bolnice pa je pojasnio: „Napisao sam da mogu pomoći u daljnjoj devastaciji Srebrnjaka. To bi mi išlo baš dobro.“ Naravno, satiričar je htio samo pokazati koliko je natječaj oko bolnice raspisan s niskim (ili vrlo širokim) kriterijima i da se bilo tko, s bilo kojom strukom i diplomom fakulteta u ruci, mogao na njega javiti.

U to vrijeme, kad se Zovak kandidirao, na čelu Upravnog vijeća bila je dr. Ana Stavljenić-Rukavina koja je tada pojasnila kriterij za odabir ravnatelja: „Kriteriji su se sastavljali prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i jedini to je bio kriterij koji smo prepisali u natječaju.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zovak očekivano 2020. godine nije prošao na natječaju, nije mu to bila ni ideja, nego je htio ukazati koliko je natječaj komičan. Da li se što danas promijenilo? Prema uvjetima natječaja koji su objavljeni na stranicama bolnice - i nije. Kandidati moraju imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij (bilo koji op.a.), potom najmanje pet godina radnog iskustva u struci, te da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak.

Zovak je komentirao najnoviji natječaj: "Sad mi je žao što sam ga propustio. Uvjeti su i dalje isti, da moraš imati diplomu i pet godina iskustva u struci, ja bih rasturio. Prošli put su me zeznuli, nisu mi priznali da imam pet godina radnog iskustva jer sam godinama radio pod autorskim ugovorim i nisam imao potvrdu o radnom stažu. U međuvremenu radim pod obrtom i skupio sam tih pet godina radnog staža, ispunio bih uvjet za natječaj. Šteta, baš bih bio dobar ravnatelj. Ranije je jedan Zovak bio na čelu zagrebačke bolnice, sad više nije, a Zagrebu baš treba jedan Zovak da bude ravnatelj. To sam mogao biti ja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali na natječaju iz 2020., na koji se prijavio Zovak, 'prošao' je dr. Ivo Dumić Čule, koji je se kasnije neprestano ponavljao da nije ničiji kandidat i da je jednostavno prošao temeljem izvrsnosti i ponuđene vizije vođenja bolnice i projekta. Dr. Nogalo uporno je kao mantru u javnosti ponavljao: „Riječ je o specijalizantu, nikad se nigdje u svijetu nije dogodilo da specijalizant vodi bolnicu.“

Kasnije je upravo pod sumnjom namještanja tog natječaja uhićena dr. Ana Stavljenić Rukavina i na teret joj se stavljala sumnja da je to radila po nalogu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlaskom dr. Dumić Čule, ponovno ide natječaj, ponovno po istom modelu tajnosti i istim kriterijima. Bira se dr. Darko Richter, liječnik u mirovini, koji se u jednom trenutku povukao iz procedure za ravnatelja, pa onda predomislio. Tada nam je ispričao otkud mu opće ideja da se prijavi na natječaj za ravnatelja: "Situaciju na Srebrnjaku pratio sam izdaleka, tamo sam radio pet godina. No nisam ozbiljno razmišljao da se kandidiram sve dok mi supruga nije dva-tri dana prije isteka roka da se na natječaj prijavi, čula na radiju da natječaj još traje. To me ponukalo, pa sam skupio sve što sam trebao i predao kandidaturu. Ja sam, inače, bio pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb, koji je 20 puta veća bolnica od Srebrnjaka i tada smo uvijek poslovali s pozitivnom nulom. Nikada nije bilo gubitka, nego viška novaca."

Danas je v. d. ravnateljica bolnice Duška Markov Glavaš, koja se, prema neslužbenim informacijama, također prijavila na aktualni natječaj. Podsjetimo i to da je bolnica dobila EU projekt od 60 milijuna eura za izgradnju translacijskog centra. Najveći je to projekt u Zagrebu, prema iznosu stoji uz bok žičari, a ujedno je to i najveći znanstveni projekt u državi. Sada hoda po ivici mogućeg propadanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo