poveznica za suradnju Hrvatske i Slovenije /

Prekogranični projekt nastao spajanjem povijesne baštine obitelji Zrinskih

Image
Foto: Dora Vadlja

Međimurje je poznato po obitelji knezova Zrinskih, hrvatskih vojskovođa i intelektualaca koji su našem kraju pridonijeli i materijalno i duhovno. Povijesna obitelji Zrinskih ženidbenim je vezama povezana s plemićkom obitelji Batthyany koji su dugo vremena posjedovali dvorac Rakičan u Murskoj Soboti u Sloveniji.

15.4.2016.
13:05
Dora Vadlja
VOYO logo

Odatle dolazi poveznica za suradnju Hrvatske i Slovenije na prekograničnom projektu vezanim uz bogatu povijesnu kulturnu baštinu obitelji Zrinski.

Općina Šenkovec, svjesna svoje povijesne ostavštine, pred nekoliko je godina osmislila ideju kojom bi se iskoristio potencijal spomenika kulture, kapele Sv. Jelene u Šenkovcu koja je ujedno jedini objekt 'nulte kategorije' u Međimurju. Pošto ideja do sada nije uspješno realizirana, pokrenuta je nova inicijativa kako je realizirati. Prekogranična suradnja, kao trenutno aktualna stvar zahvaljujući programu Interreg HR-SLO, nametnula se kao logična opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar, profesor i sadašnji vijećnik Mario Šestak doprinio je ideji svojim prijedlozima i istraživanjem povijesnih veza te je došao do poveznice obitelji Zrinskih u Međimurju i Prekmurju putem plemićke značajne obitelji Batthyany. Upravo zahvaljujući tim povijesnim vezama, danas postoji temelj za prekograničnu suradnju i vrlo kvalitetan projekt kojim bi se podigao turizam na ovom području.

Nakon što je pronađena povijesno-kulturna poveznica između Hrvatske i Slovenije, uspostavljen je kontakt Općine Šenkovec i Istraživačko obrazovnog centra koji se nalaze upravo u znamenitom dvorcu Rakičan te je dogovorena zajednička suradnja. Prije par mjeseci čelništvo Općine bilo je u posjetu u Sloveniji, gdje su ih partneri upoznali sa svojom kulturnom i povijesnom baštinom te aktivnostima i ciljevima koje bi željeli provesti projektom. Dogovoren je i okvir u kojem će se postaviti aktivnosti za sve partnere na ovom projektu prekogranične suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu eMedjimurje.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo