120 godina nakon Tesle / Preko solarnih sustava u 21. stoljeće: konačno struja cijeloj Lici

U 46 kućanstava ugradit će se oprema vrijedna oko 2 i pol milijuna kuna. U zadarskoj županiji najviše je takvih kućanstava

23.11.2016.
18:29
VOYO logo

Više od 120 godina nakon Teslina otkrića - u Lici dio stanovnika nema struju. Neki od njih već su dobili solarni sustav koji za njih znači ulazak u 21. stoljeće

"Sve gledaš na starinski način kao u rimska doba da to riješimo. Dok ljudi idu na Mjesec u 21. stoljeću, ja nemam struju", kaže Ilija Guteša iz Bruvanjskog Cerovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvarenje hrane ljeti u kući bez hladnjaka samo je jedan od njihovih problema.

"Ako stoji malo duže, pokvari se, moram baciti. S godinama sam se privikla, ali najteže mi je eto što ne mogu da operem robu i to mi je najveći problem", kaže Jasmina Guteša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bračnom paru povratnika, koji se bavi stočarstvom i živi na osami u Ilijinoj rodnoj kući na kraju ličkog Bruvna država obećala uskoro instalirati solarni sustav koji bi riješio makar dio njihovih potreba za električnom energijom.

Projekt elektrifikacije u ruralnim krajevima provodi se u pet hrvatskih županija. U 46 kućanstava ugradit će se oprema vrijedna oko 2 i pol milijuna kuna. U zadarskoj županiji najviše je takvih kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći udio snosi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, otprilike 80 posto, a 20 posto smo osigurali mi i UNDP", kaže pročelnik Odjela za gospodarstvo zadarske županije Ante Vukašina.

Tri tipska solarna sustava namjenjena su kućanstvima s jednim, dvoje, troje ili više članova. 

"Vrijednost sustava je od 30 do 80 tisuća kuna, ovisno o tipu kućanstva, odnosno o tipu sustava. Uz sam sustav kućanstva dobijaju i hladnjak i benzinski agregat za dopunjavanje baterija", kaže voditelj Projekta ruralne elektrifikacije UNDP-a Mislav Kirac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala kućna centrala na solarni pogon rješenje je za sve one koji žive daleko od električne mreže i do kojih je uobičajenim putem HEP-u neisplativo dovoditi električne vodove.

Jedna ovakva solarna jedinica proizvodi negdje oko 3 kilovata električne energije što znači da se u domaćinstvu od toga može napajati recimo rasvjeta, televizija i frižider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani su 4 takva sustava ugrađena u Bukovici, pa sada 78-godišnji Petar duge zimske večeri konačno može kratiti i "prozorom u svijet". 

"Malo vremena ubijem tako gledajuć televizor i bar vrijeme pogledam i tako", kaže Petar Veselinović iz Golubića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 120 godina nakon što je Nikola Tesla patentirao izum izmjenične struje nekim će njegovim zemljacima u Lici tako prvi put zasvijetliti - žarulja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo