slika se promijenila / Pregovori i dogovori nakon izbora stvaraju potpuno novu situaciju: kakva je trenutno politička arena?

Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, HDZ pokušava sastaviti Vladu, SDP same sebe, a žestoki potres trese i Živi zid i HSS

4.10.2016.
18:52
VOYO logo

Samo mjesec dana nakon izbora, hrvatska politička scena izgleda potpuno drugačije.

Dok HDZ pokušava sastaviti Vladu, SDP pokušava sastaviti sebe. Čak devetero kadidata čeka 19. studenog i izbore novog šefa. Škulić, Leaković, Polovina Lungo su neka potpuno nova lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, strategija koju su izabrali, da je osnovica tranzicije iz doba Milanovića u nešto drugo jedino izbor novog lidera i ništa drugo, pokazuje da oni nisu spremni razgovarati niti o programskim načelima za budućnost, niti o strategijama nastupa u javnosti", kaže politički analitičar Ivan Rimac.

Idejno, za sada jedino znaju da na sljedeće izbore izlaze sami. Ne čudi nakon raspada koalicije s prethodnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sliku nakon izbora promijenio je raspad Narodne koalicije. SDP ostaje na 38 mandata,  uz HNS-ovih 9, i HSU-ov Silvano Hrelja je siguran, ali nagađa se kako Milan Bandić za svoj klub, uz dva manjinska zastupnika, računa na HSU-ovog Kažimiru Vardu.

HSS je predao svoje mandate na raspolaganje HDZ-u, međutim ta situacija nije ni najmanje sigurna. Iako tvrde da je to podrška na papiru, a oni ostaju oporba, puno će toga ovisiti o unutarstranačkim izborima HSS-a. Pobjedi li, primjerice, Nenad Matić, dio zastupnika će sigurno izaći iz stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo izborni rezultat koji je bio najveće iznenađenje, najviše se i promijenio. Osam mandata koalicije oko Živog zida svelo se na četiri. Hrvoje Runtić svoj je pridružio Mostu, a Lovrinović, Mišić i po svemu sudeći Goran Aleksić, osnivaju klub zaastupnika.

Šef Živog zida za ovo rasipanje krivi druge aktere političke scene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živi zid ćemo još dugo analizirati. Očito se radi o nekakvim podmetanjima od strane političkih protivnika kao i do sada, svakih nekoliko mjeseci. Plasiraju kojekakve neistine koje uopće više ne želim ni komentirati ni demantirati. Nema više smisla, nitko u to više ne vjeruje", kaže Ivan Vilibor Sinčić.

Ostaje pitanje zapravo, kako zadržati povjerenje građana kad postizborna rošada, od onoga za što su glasovali, napravi nešto potpuno drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo