Mjere opreza / Pregledani autobusi s učenicima iz Omiša i Splita: Svi su zdravi, napokon mogu kući

Image
Foto: RTL

Prelazak granice trajao je nekoliko sati

23.2.2020.
20:10
RTL
VOYO logo

Na graničnom prijelazu Pasjak u nedjelju je pregledan i propušten autobus sa srednjoškolcima iz Omiša koji su se vraćali s izleta u Italiji. Svi su zdravi, a pregledan je i propušten i drugi autobus na GP Rupa, u kojemu su splitski gimnazijalci, doznaje Hina iz primorsko-goranske policije.

Učenike omiške Srednje škole "Jure Kaštelan", koji su autobusom s višednevnog izleta u Italiji došli na GP Pasjak, pregledali su, sukladno protokolu, epidemiolog i granična sanitarna inspekcija. Utvrđeno je da su učenici zdravi i da nema potrebe za uvođenjem mjere ograničenoga kretanja, doznaje Hina iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U autobusu su bila 32 učenika omiške Srednje škole "Jure Kaštelan", četiri profesora i turistički vodič. Oko 17 sati, nakon postupanja relevantnih slovenskih službi, autobus je prešao granični prijelaz Pasjak – Starod na putu prema Omišu, naveli su Policijske uprave primorsko-goranske.

Na izletu u Italiji bili su i učenici jedne splitske gimnazije, a autobus s 21 učenikom, četiri profesora i vodičem, kasno popodne stigao je na GP Rupa. Nakon postupanja nadležnih hrvatskih službi i pregleda učenika autobus je propušten, naveli su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski učenici koji su se autobusima danas vratili iz Italije, pregledni su na graničnim prijelazima zbog pojave koronavirusa u nekim talijanskim regijama.

Beroš: Pojačat će se kontrole na granici s Italijom

Ministar zdravstva Vili Beroš večeras je za N1 izjavio da će se pojačati kontrole na granici s Italijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno hoće, moramo biti pripremljeni. Moramo biti promišljeni", rekao je ministar Beroš u Dnevniku N1.

Dodao je da su večeras "i formalno dobili službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se poduzimaju u Italiji. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i karantenu za one koji su u Italiji bili u kontaktu s oboljelima. 

"Što sada planiramo s Italijom jest karantena za sve one građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će koordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu. To su u ovom trenutku apsolutno prmjerene mjere. Međutim, ako situacija eskalira, mi imamo pripremljene i različite druge scenarije za sve moguće opcije. Doista se trudimo biti maksimalno promišljeni u ovoj velikoj ugrozi", istaknuo je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao u nedjelju s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva koji ga je informirao o poduzetim mjerama i planovima za prevenciju širenja koronavirusa, a radi zaštite sigurnosti i zdravlja građana.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo