hrvatska na čelu eu / Nitko nije ni slutio koliko je izazovno predsjedanje pred najmlađom članicom

Tek nekoliko sastanaka oči u oči, pa se sve preselilo online

1.6.2020.
7:00
VOYO logo

Prvog siječnja Hrvatska je preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Dan po dan i danas je već pola godine. 

Pod sloganom "Snažna Europa u svijetu punom izazova". Prije šest mjeseci nitko nije ni slutio koliko je izazovno predsjedanje pred najmlađom članicom.

Brexit, proračun EU, pitanje proširenja članstva na Zapadni Balkan i veliki summit u svibnju. Trebali su se susresti predstavnici Unije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Kad treba podvući crtu pod šest mjeseci, predsjednik Vlade kaže - krajnje neobično predsjedanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na hrvatsku inicijativu, podsjećam, na hrvatsku inicijativu promijenjene su odluke koje su blokirale tri utjecajne članice o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To je doneseno u ožujku. Povijesna odluka. Kada se sve zbroji u ovim okolnostima, nažalost manje vidljivo nego smo htjeli u Zagrebu", kazao je Andrej Plenković.

Održao je govor u parlamentu.

''Prije šest i pol godina, Hrvatska je postala članicom Europske unije, kojoj je danas prvi put za kormilom'', kazao je Plenković u siječnju.

''Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu, potom zastupnik, pa se vratili u Parlament govoriti kao predsjednik Vlade države koja predsjeda EU-om. Svaka čast!'', poručila mu je Ursula von der Leyen, prredsjednica Eruopske Komisije.

Održani su brojni sastanci online. Da je bilo poteškoća - bilo je. U jeku predsjedanja Vlada je imala i problema s imovinskim karticama ministara.

"Gospodin ministar će objasniti o tome, ja uopće ne znam, nisam to pratio. Ali vidim, da mediji prate takve stvari, umjesto da prate zapravo naše predsjedanje", kazao je u jeku afere Gordan Grlić-Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Ministar vanjskih poslova o 6 mjeseci predsjedanja, danas govori ovako: ''Snažna Europa se može pokazati jedino na djelu, a ne na riječima. Mi smo osigurali da se donese Zagrebačka deklaracija u 20 točaka".

No, članstvo u Uniji Hrvatskoj je donijelo 75 milijardi kuna pomoći Fonda za oporavak. Pred Hrvatskom je još 30 dana predsjedanja. Postavljeni prioriteti na početku bili su Europa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna. Zadatak nakon Hrvatske dobiva Njemačka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo