'Broj jedan smo useljenička zemlja u EU' / Predviđanje hrvatskog demografa: 'Svaki četvrti stanovnik Hrvatske bit će stranac'

'Hrvatska je zanimljiva u Europskoj Uniji jer ni jedna zemlja nije imala tako visoko iseljavanje i useljavanje. Broj jedan smo useljenička zemlja u EU', kazao je demograf Tado Jurić

28.7.2023.
23:11
VOYO logo

Hrvatska je prošle godine po prvi puta imala više useljenih nego iseljenih, a svjedočimo i sve većem broju stranih radnika. Komentirajući te podatke u RTL-u Danas, demograf Tado Jurić kazao je da nas vjerojatno čeka budućnost kao i Austrije i Njemačke gdje je svaki četvrti stanovnik - stranac.

''Procjenjujemo da će u naredna tri desetljeća i u Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik biti stranac. Tu treba razlikovati strane radnike, ilegalne migrante, azilante, bogate njemačke umirovljenike i ukrajinske izbjeglice. Hrvatska je zanimljiva u Europskoj Uniji jer ni jedna zemlja nije imala tako visoko iseljavanje i useljavanje. Broj jedan smo useljenička zemlja u EU'', kazao je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njemačkoj najviše odgovaraju te migracije'

Normalno je, kaže, da se svi kreću u EU, ali iz Njemačke je iselio samo jedan posto radnika, a iz Hrvatske čak 18 posto. ''Kretanje ide iz smjera periferije k jezgri Europske Unije i Njemačkoj te migracije najviše odgovaraju'', ističe.

Lani se rodilo i najmanje djece u zadnjih stotinu godina. Jurić kaže da to treba promatrati kao strukturalni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve zemlje koje su prihvatile neoliberalnu ideologiju imaju demografski pad. Mi kad bi uveli sve mjere koje ima Njemačka, imali bi opet situaciju u kojoj je Njemačka danas, dakle demografski pad. Mjere same po sebi ne mogu promijeniti ozračje tog neoliberalnog duha koji poručuje "ako budete imali djecu, nećete biti sretni". U Africi je šestero djece po ženi, u EU je to 1.4. Imamo pritisak ideologije koja cilja protiv obitelji, religije'', kaže.

Image
ŠTO IH OVDJE ZADRŽAVA? /

Prijeti nam novi val iseljavanja zbog inflacije i poskupljenja, demograf tvrdi: 'Sad smo još ranjiviji, sve se uzdrmalo'

Image
ŠTO IH OVDJE ZADRŽAVA? /

Prijeti nam novi val iseljavanja zbog inflacije i poskupljenja, demograf tvrdi: 'Sad smo još ranjiviji, sve se uzdrmalo'

'Tko postavi demogafiju na prvo mjesto, dobit će izbore'

Na pitanje je li Vlada svjesna težine demografskog problema, Jurić odgovara da će izbore dobiti ona stranka koja postavi demografiju na prvo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je trebalo davno učiniti, ali covid je progutao sve teme. Sada se bez demografije neće moći izvući ni jedna stranka'', smatra Jurić.

On ističe da je potreban čitav niz koordiniranih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zagreb je danas po demografskim mjerama jedan od najgore stojećih u Hrvatskoj pa opet nema toliki pad. Dakle čitav niz ekonomskih i socijalnih mjera je tu povezan. Ne treba otkrivati toplu vodu, treba dječji doplatak kao prva mjera od 250 eura kao u Njemačkoj čega nemamo u Hrvatskoj. Druga mjera je rad na daljinu da spriječimo depopulaciju naših ruralnih krajeva i da mlad čovjek ne mora iz Slavonije doći u Zagreb. I treća mjera je da stranci koji se useljavaju moraju proći integracijski tečaj. Sada uvozimo radnu snagu bez ikakve pripreme za europski stil života. Tu se radi o izrabljivanju njih, ali ovakav uvoz potiče daljnje iseljavanje Hrvata'', kazao je demograf Tado Jurić u RTL-u Danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Profesor demografije: 'Do sredine stoljeća svaki će četvrti stanovnik Hrvatske biti stranac'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo