metropola u neredu / Predstavnici sindikata: 'Grad i Holding ne vode računa o Čistoći, zapošljavaju se rođaci na nepotrebnim funkcijama'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'U Čistoći se ne zapošljavaju nužno potrebni kadrovi, nego zamjenici i savjetnici ravnateljice, pa radnici moraju raditi prekovremeno', upozoravaju iz sindikata

20.12.2016.
13:03
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) upozorili su u utorak na neprofesionalnost i nekorektnost Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga prema podružnici Čistoća u kojoj, kako tvrde, vladaju politikantstvo i nebriga koji su rezultirali neredom u gradu, za što se odgovornost svaljuje na zaposlenike.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel na konferenciji za novinare podsjetio je kako je Zagrebački holding osnovan 2007. da bi građani dobili jeftinije i kvalitetnije usluge, no to se nije ostvarilo, a neke podružnice koje su nekada dobro poslovale sada su gubitaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelji podružnica ne odlučuju, ali i ne odgovaraju, veliki su gubici, a radnici se maksimalno iskorištavaju i na njima se štedi, rekao je Novosel. Apelirao je vijećnike Gradske skupštine i Upravu holdinga da se "spuste u bazu" i vide kako, što i čime radnici rade u gradskim tvrtkama.

Tajnik SSKH-a Radovan Tadej ustvrdio je da nakon zatvaranja deponija na Jakuševcu za odlaganje svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog, u proteke tri godine nije ništa učinjeno na ustrojavanju održivog sustava gospodarenja otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Čistoći se ne zapošljavaju nužno potrebni kadrovi, nego zamjenici i savjetnici ravnateljice, pa radnici moraju raditi prekovremeno. Uskraćuju se i manipulira radničkim pravima i pogoduje agencijama za zapošljavanje koje zarađuju na uskrati prava agencijski radnicima, rekao je Tadej.   

Glavni sindikalni povjerenik SSKH-a podružnice Čistoća Zdravko Stoilković upozorio je na urušavanje sustava odvoza otpada i čišćenja grada i nedostatak suradnje s ostalim podružnicama koje su prijenosom na Holding izgubile pravnu osobnost, a njihovi voditelji su "marionete Holdinga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistoća smanjuje prihode, a zarađuju privatni zbrinjavatelji otpada naplaćujući usluge dvostruko skuplje. Dodatan udarac sustavu je i odluka Visokog upravnog suda po kojoj je naplata usluge odvoza otpada nepravedna i nezakonita, naglasio je Stoilković napomenuvši kako 9000 korisnika nema ni posudu za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

Gradska uprava, Zagrebački holding i njegove podružnice mjesta su zbrinjavanja rođačkih i političkih kadrova, čime se eliminiraju znanje i sposobnost, a podobnost  je jedini kriterij, ustvrdio je Stoilković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistoća nema sezonskih poslova već cijele godine pruža uslugu odvoza otpada pa nema nikakva opravdanog razloga za zapošljavanje radnika na određeno vrijeme i preko agencija. Stoilković je upozorio i na zastarjeli vozni park te ustvrdio da se Čistoća želi dovesti u stanje opće nemoći kako bi se omogućilo privatnim kooperantima i interesnim skupinama da joj oduzmu posao.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo