USKORO I PREMIJERA / Predstava koja odgovara na dječja pitanja o seksu

Image

Znate onaj neugodan osjećaj koji vam se pojavi kad djetetu trebate ponuditi odgovore o seksualnosti? Bilo da ga samo traži ili da sami uviđate kako je krajnje vrijeme da mu se „te stvari“ pojasne. Znate da mu trebate jasno i otvoreno sve reći, a ipak odgovori nikako da krenu.

4.10.2012.
13:59
VOYO logo

Upravo ovakve poteškoće svih roditelja rješava predstava Ljubav za početnike“ Teatra Rugantino i MMC Interkultura čija će se premijera održati u Sceni Vidra 9. listopada u 19.30 sati. Zabavna i poučna jednosatna predstava, namijenjena je mladima iznad 11 godina, njihovim roditeljima, profesorima i pedagozima. Uz songove i video-projekcije obrađuje sva bitna pitanja emocionalnih turbulencija i seksualnosti toliko prisutnih tijekom odrastanja.

Sveprisutno pitanje „Što me ovo snašlo?“, roditelji, škola, konflikti, sram, dosada, kompleksi, potom flert, zaljubljenost, ljubav, ljubomora, telefoniranje, kompjutori u službi seksa, samozadovoljavanje, polucija, poljupci, milovanje, peting pa sve do odluke reći „da“ ili „ne“ te erogenih zona, orgazma, nevinosti, poza, homoseksualnosti, oralnog seksa, trudnoće, sredstava za kontracepciju, abortusa, spolnih bolesti, side, seksualnog nasilja i incesta. Sve te teme su obrađene na način koji je poučan, a ipak primjeren dobi mlađih adolescenata, na način koji neće ništa prešutjeti, a ni biti neugodan. Na moderan način, izravno, ali s mjerom govori se o temi koja još uvijek predstavlja tabu u našoj sredini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Ljubav za početnike govori o stvarima o kojima se kod kuće u pravilu ne govori. Kako su neznanje i trač dominantni u pitanju seksualnosti kod mladih – iz čega proizlaze brojni nesporazumi, ali i fatalne pogreške – Ljubav za početnike ima namjeru tinejdžerima objasniti bitne stvari o seksualnosti, ali na način prilagođen njima. Predstava je usklađena s naporima Ministarstva  znanosti, obrazovanja i športa o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, Ministartva zdravlja i socijalne skrbi, ima pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje, kao i veliku podršku djece i roditelja. Vjerujem da u ovom pionirskom pothvatu možemo biti odgovorni partneri i biti podrška obaveznom školskom programu“,  izjavila je ravnateljica Teatra Rugantino, Gordana Gadžić, koja i sama glumi u predstavi.

U predstavi Ljubav za početnike Jasminke Petrović (a u dramatizaciji više autora) glume Dubravka Miletić, Gordana Gadžić, Ines Cokarić i Ante Krstulović. Režiju potpisuje mladi i nagrađivani redatelj Ivan Leo Lemo.

„Pričati o seksu trebalo bi značiti samo jedno – pričati o Ljubavi. A Ljubav je neprepričljiva. Dakle, kako umjetnički reagirati na ovu temu u prostoru i vremenu u kojem se događa devalvacija Ljubavi i inflacija seksualnosti, a sve više ljudi, većinom mladih, zbunjeno je vrstom i količinom informacija koje im masovni mediji manipulativno serviraju i koje ih dovode u hiperliberalnu, preanarhičnu praksu u kojoj, jednostavno rečeno, nisu sretni? Cilj nam je pomoći mladim ljudima i otvoriti kazalište kao medij najodgovornije edukacije u vremenima kada su masovni mediji postali vrlo loš i vrlo doiminantan uzor, a škola i obitelj im teško konkuriraju. Pustite da vas Ljubav vodi. I uživajte u našoj predstavi koju smo radili vođeni Ljubavlju prema vama, draga naša publiko....“, poručio je Ivan Leo Lemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teatar Rugantino su osnovali pokojni glumac Ivica Vidović i njegova supruga Gordana Gadžić. Od 1998. godine do danas u Teatru Rugantino su nastale brojne zapažene i društveno angažirane predstave za koje su višestruko nagrađivani  u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Među njima su: Ay Carmela, Terapija, Bog masakra, Antigona u New Yorku, Uho, grlo,nož, u sjeni Green Hilla te Sa'će Božo, svaki čas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo