'OVO JE PRVI PUT DA DRŽAVA NIJE PROVELA SVOJU VOLJU': / Udruga Lipa nakon najave odgode poreza na nekretnine

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić
9.8.2017.
12:45
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

Nakon velikog pritiska javnosti, a i jučerašnje objave da je Lipa prikupila toliko potpisa, predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu HRT-u izjavio je kako bi bilo najbolje odgoviti odluku o uvođenju poreza na nekretnine.

Image
PLENKOVIĆ POPUSTIO: /

Odgađa porez na nekretnine, Tolušiću naredio da promijeni svoju kontroverznu odluku

Image
PLENKOVIĆ POPUSTIO: /

Odgađa porez na nekretnine, Tolušiću naredio da promijeni svoju kontroverznu odluku

"Imamo legitimitet 140 tisuća ljudi"

"Ovo je prvi put da država nije provela svoju volju bez da pita građane, porezne obveznike. Mi smo bili samo katalizator te volje koja je gotovo unisona. Ovo je jedna greška vlasti koja nije obrazložila koji su benefiti za građane i koja je svrha. Jedinice lokalne samouprave su se pokazale nedovoljno kapacitiranima i to otvara pitanja ima li Hrvatska previše usitnjen aparat, treba li nam reforma javne uprave. To je jedna od tema koja će se pratiti. Imamo legitimitet 140 tisuća ljudi da u njihovo ime radimo na tome da Vlada ne napravi ono što nije u interesu poreznih obveznika", kazao je Davor Huić predsjendik udruge Lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 piše kako je Huić komentirao i video Zagrepčanke u kojem je obrazložila zašto ne želi plaćati porez na nekretnine, a koji se strelovito proširio društvenim mrežama i u samo 24 sata imao više od 750 tisuća pregleda. Huić je kazao kako se ne želi upuštati urasprave tko je zaslužniji za popuštanje Vlade po pitanju poreza na nekretnine već da "treba čestitati hrvatskom narodu, građanima koji su potpisali i sudjelovali u drugim inicijativama koje su pokazale koliko je porez nepopularan".

"Hrvatska je preopterećena i ne treba nam novi porez"

"Evidentno je da nisu bili spremni za provedbu poreza. Lokalna samouprava već naplaćuje komunalnu naknadu, pa čemu onda upitnici koji su slani građanima? Posebno je problematična prijetnja pod kojom je traženo da oni budu ispunjeni", kazao je Huić pojasnivši da već postoji porez na imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porez na imovinu postoji i onaj tko ga ide mijenjati ga treba vraški dobro obrazložiti. Imamo namjenski porez, komunalnu naknadu kojom se uređuje okoliš i time se diže vrijednost vaše nekretnine. Jasna je namjera Vlade da poveća ovaj namet i građani su se tome oduprijeli. Mi smo protiv uvođenja poreza na nekretnine, Hrvatska je preopterećena i ne treba joj novi porez, postoji prostor za njegovo smanjenje, ne vidim zašto dio suficita ne bi išao u smanjenje poreznog opterećenja zbog kojeg mladi odlaze iz Hrvatske", kazao je Huić odbacivši tumačenje da na uvođenju poreza na nekretnine inzistira Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo