'RADITE IZVANSERIJSKI' / Predsjednik Milanović uručio odlikovanja velikim herojima pa pohvalio Hrvatsku: 'Kada je to u pitanju, svjetska smo klasa'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik uručio odlikovanja za dobrovoljne darivatelje krvi

27.10.2022.
15:02
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović uručio je na prigodnoj svečanosti u Uredu Predsjednika odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od 100 puta za muškarce, odnosno 75 puta za žene.

Odlikovanja su primili preostali dobrovoljni darivatelji krvi od 178 odlikovanih, a nakon toga predsjednik se obratio novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što radite i što dajete je izvanserijski", poručio je Milanović dobrovoljnim darivateljima i darivateljicama krvi istaknuvši kako to što rade znači "izvrsnost, iznimnost, posebnost".

'Najviša razina volonterstva'

"Hrvatska je u volonterstvu, dakle u besplatnom, nenaplatnom, dragovoljnom pomaganju drugima, slabija od onih tradicionalnih zapadnih država koje držimo hladnima i distanciranima u privatnom životu. Međutim, u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Španjolskoj to je razvijenije. A opet, u nečemu što je najviša razina volonterstva - u davanju krvi, svjetska smo klasa", istaknuo je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se nada da će na njihovo mjesto doći mlađi i da će taj hrvatski impuls davanja krvi "ostati duboko u nama i poslužiti kao primjer za druge vrste volonterstva".

U ime dobrovoljnih darivatelja i darivateljica krvi Valerija Jurak je istaknula kako je svatko od njih ponosan što je svojom krvlju pomogao sačuvati i produljiti nečiji život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši da mnoge zemlje nemaju uvijek mogućnost osigurati dovoljnu količinu krvi svojim građanima, naglasila je kako je Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja se time može ponositi.

Odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 64 dobrovoljnih darivatelja krvi od 178 odlikovanih u 2020. godini. Ostali dobrovoljni darivatelji krvi odlikovani u 2020. primili su svoja odlikovanja prošlog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'RUSIJA ĆE BITI KINESKA KOLONIJA' /

Kasparov razočaran Milanovićevim protivljenjem obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj: 'Uznemiruje me. To je rat između slobode i tiranije'

Image
'RUSIJA ĆE BITI KINESKA KOLONIJA' /

Kasparov razočaran Milanovićevim protivljenjem obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj: 'Uznemiruje me. To je rat između slobode i tiranije'

Zahvala predsjedniku

Nakon odlikovanja Milanović je razgovarao s Nenadom Bachom, osnivačem udruge PingPongParkinson koja promiče bavljenje stolnim tenisom za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti, izvijestio je Ured predsjednika. Bach je rekao kako se iz osobnog iskustva uvjerio da redovito igranje stolnog tenisa poboljšava motoriku kod oboljelih od Parkinsonove bolesti te je stoga odlučio organizirati i svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu za oboljele od Parkinsonove bolesti.

Njegova inicijativa prihvaćena je najprije u SAD-u, gdje već desetljećima živi i bavi se glazbom, pa je prvo svjetsko prvenstvo održano u New Yorku. Potom je održano u Berlinu, a treće po redu svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu za oboljele od Parkinsonove bolesti održano je ove godine u Puli, od 12. do 16. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supokrovitelj prvenstva bio je predsjednik Milanović, na čemu mu je gospodin Bach zahvalio.

Na sastanku je predsjedniku Milanoviću govorio o svojim iskustvima, uvjeren kako igranje stolnog tenisa može pomoći oboljelima od Parkinsonove bolesti da poboljšaju kvalitetu života. Kao osnivač udruge PingPongParkinson, založio se za populariziranje stolnog tenisa među oboljelima u Hrvatskoj kojih ima, kako je kazao, oko 15 tisuća, ali za sada su samo tri stolnoteniska kluba koja okupljaju oboljele od Parkinsonove bolesti i to u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici. Kao glazbenik kojemu je igranje stolnog tenisa pomoglo da nastavi svirati gitaru i klavir, gospodin Bach prezentirao je pozitivne rezultate i predsjedniku Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila i savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković,, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo