Gostovao u RTL-u Danas / Predsjednik DIP-a o kršenju izbornih pravila: 'Što se tiče izborne šutnje, bilo je dosta povreda. Dosta aktera se toga ne drži'

Što se tiče izborne šutnje, tu je meni se čini bilo dosta povreda, one su dolazile s raznih strana, naročito su zloupotreba društvenih mreža, kazao je Đuro Sessa

16.5.2021.
18:40
VOYO logo

Uživo smo cijelog dana i u Državnom izbornom povjerenstvu. Ondje sve prati naša reporterka Ivana Ivanda Rožić.

Tijekom dana je bilo dosta nepravilnosti, na nekoliko mjesta intervenirala je i policija, a što je najozbiljnije kršenje izbornih pravila koje je danas zabilježeno, otkrio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa koji je gostovao u RTL-u Danas.

Kako je protekao dan na biralištu, je li neka županija možda iskočila po nepravilnostima i kršenju izborne šutnje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nekih nepravilnosti ili nekih nesporazuma, ja bih rekao, ništa nije nego što nije već viđeno. Negdje je zbog nerazumijevanja biračkog odbora, odnosa sa biračima, birača koji su imali neku drugu ideju u vezi sa svojim izbornim pravima i tako. Ali ništa što je nerješivo ili što se moglo odraziti na cijeli izborni proces. Što se tiče izborne šutnje, tu je meni se čini bilo dosta povreda, one su dolazile s raznih strana, naročito su zloupotreba društvenih mreža i to nas dovodi do jednog problema da li u ovoj situaciji potpune medijske otvorenosti i mogućnosti komunikacije na različite načine uopće izborna šutnja može biti propisana i može biti zabranjena iako je koncept izborne šutnje vrlo jasan. Čini mi se da se dosta aktera toga ne drži i trebalo bi razmisliti kako se u budućnosti prema tome ponašati.

Zanimljiv je podatak kada gledamo odaziv birača koji je objavljen u 17 sati. Je li on manji ili veći? Zanimljivo je ovo potresom pogođeno područje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom odaziv je sličan. U pet sati je 22 tisuće građana izašlo na izbore više nego 2017. godine dakle, malo je oko pola posto veći odaziv. Tako da vjerujemo da će odaziv biti jednak, negdje 47, 78 posto. Zanimljivo je da je na Banovini izlaznost veća nego što je bila 2017. tako da bez obzira na potres i probleme s kojima se ljudi tamo suočavaju, da su više izašli na izbore nego 2017. godine.

Image
cijeli dan prijetila je i poplava /

Problema sa šatorima bilo je u Sisku: 'Agregat je u jednom trenu ostao bez goriva pa smo ostali bez struje'

Image
cijeli dan prijetila je i poplava /

Problema sa šatorima bilo je u Sisku: 'Agregat je u jednom trenu ostao bez goriva pa smo ostali bez struje'

Možda je to zbog ovih šatora koji su još postavljeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se mistificira. Na Banovini ima 326 čini mi se biračkih mjesta, 25 od tih je u šatorima zato što se izbori nisu mogli organizirati u zgradama jer su one oštećene u potresu. Dakle, nije se na Banovini glasalo na šatorima osim na 25 mjesta, i to osam u Glini, par u Sisku, nešto u Petrinji i ostalim manjim mjestima. Dakle tamo su šatori bili alternacija i nismo dobili nijedan podatak da bi zbog šatora bilo nekih problema u samom procesu izbora i da se birači nisu snalazili tako da je to prošlo uredno. Čak čini mi se urednije nego u normalnim zgradama.

Vaši članovi upozoravali da su da oni građani koji nisu dobili sva 4 listića su se mogli vratiti. Imate li podatke da se netko možda vratio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo naravno dali uputu da se mogu vratiti. Mislim da je tu došlo do nesporazuma u komunikaciji. Birački odbor mora na neki način upozoriti birače da može glasati za sva četiri listića ili na nekom kojeg želi. Sad, da li je to prvi izrazi birač ili ga je birački odbor upozorio pa je birač shvatio da ga se nagovara da ne glasa, to je sad drugo pitanje. Upravo zato da se ta nesuglasnost spriječi, išli smo s priopćenjem gdje smo dali uputu da birački odbor ne daje nikakve upute, nego da omogući biraču omogući da glasa onako kako on to želi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo