župani na pantovčaku /

Predsjednica u petoj brzini: Osniva Radnu skupinu koja bi trebala pomagati lokalnim sredinama

Za stolom svi župani, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Prema predsjedničinoj ideji - svi su dobrodošli

5.3.2019.
18:50
VOYO logo

Hrvatska predsjednica ubacila je u petu brzinu. Nakon mjera populacijske politike sad osniva i Radnu skupinu koja bi trebala pomagati lokalnim sredinama. 

Za stolom svi župani, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Prema predsjedničinoj ideji - svi su dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri godine obilazi županije, a sada je u svoj ured dovela župane. Zbog problema s kojima se na terenu susretala predsjednica je odlučila osnovati radnu skupinu koja bi trebala pomoći u regionalnom razvoju Hrvatske. 

''Rad radne skupine bit će usmjeren na 3 prioritetna područja. to su fisklana i funkcionalna decentralizacija, drugo poslovanje lokalnih jedninica te treće indeks razvijenosti i regionalni razvoj'', kaže predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I župani upozoravaju na važnost decentralizacije države. Osobito su se osvrnuli na probleme kada se radi o povlačenju novca iz Eu fondova.

''Kako odmičemo u EU tako smo sve opterećeniji s financijskim aspektom te eu priče i potrebno je iznaći način i mogućnosti da se taj udio sufinanciranja čim više olakša jedinicima alokalne i regionalne samouprave da se ovih 15 posto smanji'', ističe župan Šibensko-kninski Goran Pauk

''A u slijedećoj financijskoj omotnici koja će biti nepovoljnija za RH gdje će to biti i sufinanciranje 30 posto za nas je zapravo nemoguća misjija i zobg toga smatram da je ovaj sustav financiranja regionalne samouprave potrošen'', dodaje župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar

Na probleme neravnomjernog regionalnog razvoja upozoravaju i demografi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što Hrvatska mora riješiti inače će se sve stanovništvo za nekoliko desetljeća ovakvim trendovima sliti u dva grada, u Zagreb, Split i priobalje, treba izvršiti financijsku decentralizaciju'', jasno će demograf Anđelko Akrap

Problemi neravnomjernog razvoja već su dali svoj danak. Iz Hrvatske su posljednjih godina iselile tisuće i mnogi od njih više se ne planiraju vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo