iz kanade goran latković / Predsjednica se u Kanadi osjeća kao kod kuće: Na večeri s Trudeauom otkrila detalje privatnog života

Da se u Kanadi osjeća kao kod kuće, pokazivala je hrvatska predsjednica gotovo svakom gestom i rečenicom

14.5.2019.
19:06
VOYO logo

Drugog dana svog službenog posjeta Kanadi, inače prvog otkad dvije zemlje imaju diplomatske odnose, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otputovala je u Toronto gdje će se susresti s tamošnjim Hrvatima, poslovnim ženama i opet s premijerom Justinom Trudeauom.

S njim se, isto kao i glavnom upraviteljicom Kanade susrela i jučer, dva puta, na službenim ceremonijama, ali i u nešto opuštenijoj svečanoj večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se u Kanadi osjeća kao kod kuće, pokazivala je hrvatska predsjednica gotovo svakom gestom i rečenicom. Tako je na kraju obraćanja na svečanoj večeri, prva nazdravila kanadskim domaćinima. 

"Sve je u ljudima, sve je u nacijama, sve je u prijateljstvu i saveznišništvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svečane večere, susrela se s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, poznatim feministom koji plijeni pozornost i izborom čarapa i koji joj je čestitao na preuzimanju predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa.

"Koje je izvrsno i koje i sam jako podržavam, koje je važno ne samo u Europi, nego i diljem svijeta", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kao iz romantičnih filmova: Predsjednica sva u ružičastom, u pratnji Jakova u kočiji stigla u Rideau Hall

Image

Kao iz romantičnih filmova: Predsjednica sva u ružičastom, u pratnji Jakova u kočiji stigla u Rideau Hall

Kanadska guvernerka, bivša astronautkinja, emotivno je opisala svoje iskustvo dok je brzinom od 28 tisuća kilometara na sat kružila oko Zemlje, prelazeći svakih 45 minuta iz noći u dan. U jednom je trenutku ta crta između noći i dana prolazila baš Jadranskim morem.

"To je značilo da u Italiji, Hrvatskoj ljudi idu na večeru, zabavljaju se, slave... Kako smo se spuštali, vidjeli smo svjetla koja se pale po malim selima i velikim gradovima i bilo je predivno", rekla je Julie Payette, glavna upraviteljica Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eh, Kanađanin! Za mene je to život kakav bih voljela vidjeti i u Hrvatskoj"

Hrvatska je predsjednica prije svega zahvalila kanadskim Hrvatima.

"Zahvaljujem vam što ste pridonijeli prekrasnom životu u ovoj zemlji i nadam se da ćete napraviti isto i za Hrvatsku. Nadam se da ćete raditi sa mnom na prijenosu, ne novca, doista ne tražim novac, to tražim od Justina i Vlade, nego da vi, hrvatski Kanađani uložite svoje osobnosti, stvari koje ste naučili u ovoj zemlji", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričala je Predsjednica, kako je ondje sa suprugom Jakovom, kojeg je nekoliko puta spomenula, svaki dan pješačila, penjala se na planine, klizala po zaleđenom jezeru i bila sretna kao prava Kanađanka, ili kako bi oni rekli...

"Eh, Kanađanin! Za mene je to život kakav bih voljela vidjeti i u Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo opuštena, ispričala je još jednu zgodu iz života pokušavajući povezati Kanadu i Hrvatsku.

"Vjerovali ili ne, labrador retriever je danas u Hrvatskoj popularniji od dalmatinca. Jer, ja sam posvojila psa iz azila, zove se Kika i, naravno, ona svakoga zanima. Ona je doista... ne znam kako bih se izrazila, ali znate ono kad vam pas priđe i cijeli je sretan što vas vidi, bez obzira na okolnosti i sve ostalo. Odlično je", poručila je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se u Torontu Predsjednica sastaje s poslovnim ženama, Hrvatima iz Toronta i ponovno s premijerom Trudeauom.

Posjet predsjednice Kanadi prati reporter RTL-a Goran Latković

Reporter RTL-a Goran Latković kazao je da, u trenutku javljanja u RTL Danas, predsjednica na 53. katu u jednom od nebodera u Torontu na radnom ručku razgovara s 15 predsjednica uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve te poduzetnice će pozvati na ulaganje u Hrvatsku. Ovu priliku koristi da sazna s kojim se preprekama kanadski pooduzetnici suočavaju u Hrvatskoj", kazao je reporter RTL-a.

Predsjednica je na pitanje našeg reportera rekla da su kanadski poduzetnici najviše zainteresirani za energetiku, istraživanje nafte i plina, iskoroštavanju obnoivljivbih izvora energije, o ICT tehnologiji i autoindustriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kasnije će kanadski premijer organizirati i većeru za kanadske Hrvate. Na tu večeru će doći 600-njak kanadskih Hrvata. Tamo će biti i hrvatska predsjednica. Ta večera je vrlo važna i za kanadskog premijer jer su u Kanadi uskoro i parlamentarni izbori. Nakon toga će se hrvatska predsjednica družiti s predstavnicima kanadskih Hrvata", rekao je naš Goran Latković.

Tada će im, kako doznaje reporter RTL-a, zahvaliti što su 2016. donirali novac za obnovu vukovarskog Vodotornja. Naime, na samo jednoj večeri, oni su skupili preko 140 tisuća kanadskih dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo