PREDSJEDNICA SE POKLONILA HRVATSKIM ŽRTVAMA U MACLJU: / 'Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine'

Image
Foto: Ured predsjednice RH

"Nakon uspostave hrvatske države slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu, Kočevski Rog i druga spomen-mjesta.

10.5.2018.
19:10
Ured predsjednice RH
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je odala počast hrvatskim žrtvama komunističkog režima ubijenim nakon završetka Drugog svjetskog rata, kod Spomen obilježja i grobnice pored Crkve muke Isusove u Maclju, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

"Svaka žrtva zločina ima pravo na grob i javni spomen. To pravo četiri i pol desetljeća nisu imale hrvatske žrtve ubijene nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime", poručila je tom prilikom predsjednica u čijoj je pratnji bio ministar državne imovine Goran Marić koji će u subotu biti njezin izaslanik na komemoraciji na Bleiburškom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu..."

"Nakon uspostave hrvatske države slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu, Kočevski Rog i druga spomen-mjesta. Zahvalni smo austrijskim i slovenskim vlastima što svake godine omogućuju dolazak brojnim hodočasnicima", rekla je Grabar-Kitarović u četvrtak, dodavši kako je ove godine na Macelj došla kako bi iskazala počast tamošnjim žrtvama jer je to jedno od rijetkih grobišta u Hrvatskoj koje je istraženo i ima dostojno spomen-obilježje, stoji u priopćenju.

"Dužni smo to učiniti i za druga masovna grobišta, kako bismo dostojno komemorirali sve žrtve naših poratnih križnih putova i upisali svoje misli, molitve i uspomene. Ne kako bismo se vraćali u prošlost, nego kako bismo utvrdili punu istinu, koja će zacijeliti rane i omogućiti da svi zajedno okrenemo pogled u budućnost", zaključila je predsjednica i objavila kako tim činom "odaje počast i svim ostalim Hrvatima pokopanim diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine nakon završetka Drugog svjetskog rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo