Izjava iz Argentine /

Predsjednica reagirala na optužbe da se 'ponosi Pavelićem': 'Samo zlonamjerni mogu iščitavati veličanje totalitarnog režima'

Image
Foto: Ured Predsjednice RH/www.predsjednica.hr

Nakon što je direktor Centra Simon Wiesenthal iz njezine izjave protumačio da se predsjednica ponosi Pavelićem, reagirala je sama Grabar-Kitarović

14.3.2018.
16:35
Ured Predsjednice RH/www.predsjednica.hr
VOYO logo

"Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema vašoj izjavi, u koju ste rekli da se ponosite svim generacijama Hrvata koje su otišle u Argentinu, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića", napisao je predsjednici direktor jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff.

Vrlo brzo nakon toga reagirao je Ured Predsjednice, oštro odbacivši tvrdnje navedene u pismu. "Predsjednica Republike Hrvatske odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države", izjavila je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Direktor Centra Simon Wiesenthal zgrožen izjavama predsjednice: 'Očito ste ponosni na Pavelića'

"Samo zlonamjerni mogu iz izjave Predsjednice Republike Hrvatske iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo