'idealno vrijeme za reforme' / Predsjednica primila potpredsjednika EK za radna mjesta, ulaganja i konkurentnost Jyrkija Katainena

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske primila je potpredsjednika Europske komisije Jyrkija Katainena koji se nalazi u službenom posjetu RH

13.4.2018.
16:11
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Europske komisije i Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović suglasili su se kako je ovo povoljno gospodarsko razdoblje idealno za provedbu strukturnih reformi te kako je ulaganje u kvalitetni obrazovni sustav dugoročno ulaganje. 

Potpredsjednik Europske komisije spomenuo je projekte poticanja ulaganja Europske komisije istaknuvši Plan ulaganja za Europu („Junckerov plan“) koji financiranjem Europske investicijske banke (EIB) promiče ulaganja privatnog sektora kroz Europski fond za strateška ulaganja s ciljem stvaranja veće društvene i ekonomske vrijednosti, naglasivši kako i Republika Hrvatska ima korist od navedenog financiranja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složivši se kako su gospodarski rast i konkurentnost Europske unije glavni prioriteti u ostvarivanju kojih su nužni solidarnost i kohezija, sugovornici su razgovarali i o prioritetima i izazovima europske obrambene politike. Potpredsjednik Europske komisije istaknuo je temu obrambene suradnje država članica Europske unije te suradnju s NATO savezom. Naglasak je stavljen na Europski obrambeni fond kao financijski mehanizam iz kojeg će države članice realizirati navedene istraživačke i razvojne projekte te kako bi taj fond trebao biti zanimljiv i Republici Hrvatskoj. 

Predsjednica Republike Hrvatske upoznala je potpredsjednika Europske komisije s Inicijativom triju mora i dosadašnjim susretima na vrhu Inicijative, te izrazila nadu kako će na predstojećem summitu Inicijative, koji će biti održan u Bukureštu, sudjelovati i jako izaslanstvo Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo