SLUČAJNO SE POKLOPILO? / Predsjednica predstavlja mjere za demografiju, a istovremeno se sastaje i Vladina demografska skupina

Dok predsjednica predstavlja demografske mjere, u Vladi se sastaje skupina za demografsku strategiju

11.6.2018.
7:00
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra će predstaviti dugo iščekivane demografske mjere koje bi trebale riješiti, ili barem ublažiti, problem zbog kojeg je svojedobno ukazala na izvanredno stanje u zemlji. Kako doznajemo, riječ je o puno širim populacijskim mjerama od plaća, do vrtića, povratka ljudi i useljavanja.

U javnost su već bile dopjele četiri mjere koje je Predsjednica osmislila sa svojim savjetnicima. Jedna od mjera svakako bi mogla biti rješavanje problema rada na određeno, po čemu smo među prvima u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među mjerama koje će predstaviti su i rješenje za problem rada na određeno, mjere za ruralne krajeve, pozitivna diskriminacija majki i pomoć obiteljima bez posla.

>> Most: 'Situacija ja katastrofalna, dvije trećine Hrvatske je prazno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprema se navodno i paket mjera za obitelji i mlade u ruralnim i slabije razvijenim krajevima, koji uključuju porezne, stambene i druge olakšice. Nije strana ideja ni o pozitivnoj diskriminaciji majki te povećanju roditeljskih naknada i izdvajanja za djecu.

Demografska kriza zaoštrila je odnose predsjednice i premijera. A nastavak se očekuje i sutra - nakon što Grabar Kitarović predstavi mjere, šalje ih Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima njezin poziv za zajedničku sjednicu Vlade o demografiji nisu doživjeli. A slučajno, baš sutra, u Banskim se dvorima sastaje i Vladina skupina za demografsku startegiju. Osnovana je prije dva mjeseca, ima 16 stručnjaka, među kojima je i demograf Nenad Pokos.

"Mi također sutra imamo tek drugi radni sastanak, pojedinih radnih skupina kojih je šest. Ministarstvo demografije ima zadatak predložiti neke mjere do kraja godine. Naravno da rade i oni, ali malo usporenijim tempom nego predsjednica i njezini savjetnici", kazao je Pokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Demografske mjere kao vrhunac sukoba između dva brda: Najveći prijepori Pantovčaka i Banskih dvora

Za predsjednicu vremena nema. Stanje je alarmantno, pa je tražila i posebno ministarstvo demografije. Premijer Plenković brzo joj je odgovorio kako nema potrebe za takvim ministarstvom, a onda se pohvalio svojim mjerama poput proširenja dječjeg doplatka i ulaganja u vrtiće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost i od ove Vlade vidjeli smo samo parcijalne mjere, kad je riječ o demografskoj politici ne možemo razgovarati samo o dječjim doplacima i vrtićima, to je puno složenije", poručila je potom predsjednica. 

A dio njezinih mjera koje su iscurile u javnost, nisu  pretjerano dojmile ministricu Murganić koja je kazala kako velik dio predloženih mjera predsjednice njezino ministarstvo već provodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedničine mjere trebale bi obuhvatiti promjene od plaća, preko vrtića do useljavanja. Spominje se i puna plaća do godine dana djeteta, što demografi hvale.   

"To je upravo jedna od mjera kojom su  Estonija i Slovenija podigli prosječan broj djece po ženi", kaže Pokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ih predstavi, mjere će predsjednica poslati u Vladu. No što dalje? Demograf Pokos pita se ima li financijskih sredstava ili ne? Jer nijedna mjera obiteljske politike nije jeftina. U Vladi su već najavili rebalans proračuna u srpnju, ali za svoju mjeru - smjenski rad vrtića. I dok rade na vlastitoj strategiji, pitanje je ima li novca ali i volje i za predsjedničine mjere. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo