MUTNA POSLA? / Predsjednica prebacuje odgovornost na HDZ: tko je angažirao tvrtku koju se sumnjiči za pranje novca?

Postavlja se pitanje tko je predsjednici potvrdio da nije pod povećalom USKOK-a. Istodobno, HDZ koji je angažirao tvrku o slučaju govori vrlo šturo

3.2.2017.
18:48
VOYO logo

"Bit ću Vaš glas! Bit ću Vaša predsjednica!"

Na nesreću predsjednice, direktor tvrtke koja joj je radila promidžbu u predizbornoj kampanji, prekjučer je uhićen kao jedan od 21 osumnjičene osobe, nad kojima Uskok provodi istragu zbog izvlačenja novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o postupcima kojima je izdato niz fiktivnih faktura za poslovanja koja nisu odrađena i na taj način se prema navodima USKOK-a pokušavalo izvlačiti određeni novac", kaže odvjetnik Danijela Artenjaka Mate Matić.

Sumnjiči ga se da je s prvookrivljenim Svetoslavom Josimovićem iz Naprednih modela izvukao gotovo 700 tisuća kuna. Unatoč tomu suradnju s Danijelom Artenjakom predsjednica i dalje doživljava pozitivnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema mi što biti neugodno jer smo odradili s njima u kampanji. Ako se sjećate, vi mediji ste predviđali meni da nemam teorije pobjediti i bilo je vrlo teško probiti se u manistream medije i zbog toga smo većinu posla odradili preko društvenih mreža, internetske televizije i sl.", kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

Za usluge promidžbe u predizbornoj kampanji, uključujući i TV spotove, Kolinda Grabar Kitarović tvrtki 'Napredni modeli' isplatila je 622 tisuće kuna. Iako USKOK o tome nikome ne daje informacije, Grabar-Kitarović je jučer izjavila da Napredne modele ne istražuju zbog angažiranja u kampanji pa svoju odgovornost u svemu ne vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću nikoga osuđivati, svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, ali neugodno mi je utoliko što se to sada događa oko te firme. Međutim, oni su u kampanji odradili dobar posao, a kako smo ih izabrali iskreno ne znam", kaže Grabar-Kitarović.

Iz GONG-a upozoravaju da je zabrinjavajuće da predsjednica ne zna takve detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se samo tako oprati savjest i reći ja nisam ništa znala, ne može se samo tako oprati savjest i reći ja nisam ništa znala i provjeravala. Upravo zato se daju potpisi na financijske izvještaje", poručuje Jelena Berković.

A oni pokazuju i da je s Naprednim modelima na kampanji 2015. surađivao i HDZ koji im je isplatio 1,7 milijuna kuna. Danas tvrde kako za sve imaju račune i dokaznice te da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novo vodstvo HDZ-a nema nikakvih spoznaja o poslovanju tvrtke 'Napredni modeli' izvan navedenog, kao ni o okolnostima - da citiramo vaše pitanje - 'zašto je angažirana baš ta tvrtka'", kažu iz HDZ-a.

Podsjećaju i da je državni ured za reviziju na poslovanje HDZ-a za 2014. i 2015. nije imao primjedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo