PREDSJEDNICA PODSJETILA NA VAŽNOST UZGOJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA, PA SE OKRENULA EKONOMIJI: / Vladi nabrojila 4 ključne stvari

Image
Foto: Pixsell

'Ostaje nam još poraditi na administrativnom rasterećenju poduzetništva i građanstva, učinkovitosti javne uprave,

13.1.2019.
14:27
Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na 15. godišnjoj skupštini Županijske udruge uzgajivača konja Krapina u nedjelju je istaknula važnost zadržavanja mladih uzgajivača te dodatne popularizacije i brendiranja hrvatskog konjogojstva.

Županijska udruga okuplja više od stotinu članova, dok broj konja varira, od 350 do 500, a 90 posto je hrvatski hladnokrvnjak. Mirko Majsec, predsjednik Udruge, podsjetio je da su ciljevi njezina osnivanja bili razmjena iskustva, zajednički nastup na izložbama kao i sudjelovanje u turističko-vjerskim manifestacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki uspjeh bilo kojeg člana je i uspjeh same Udruge. Konačno smo za nas konjare dobili pravo na korištenje plavog dizela s čime smo se izjednačili s ostalim uzgajivačima u poljoprivredi", kazao je Majsec.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednica RH prisustvovala skupštini Županijske udruge uzgajivača konja

Image

Predsjednica RH prisustvovala skupštini Županijske udruge uzgajivača konja

Predsjednica kaže da je važno uzgajati domaće životinje

Predsjednica Grabar Kitarović podsjetila je na važnost uzgoja domaćih životinja, posebice hrvatskih izvornih pasmina, kao i boljitka gospodarskog i društvenog položaja uzgajivača konja u vremenima kad je izuzetno važno zadržati gospodarsku aktivnost i zapošljavanje u ruralnim krajevima.

"Adekvatna državna potpora i sredstva EU-a za uzgojne programe ustanova u konjogojstvu i rad uzgojnih udruženja pravi su put ka održivom unaprjeđenju ove grane stočarstva, a time i revitalizacije hrvatskog sela, ali i mudar ulog u jedinstveni prirodni resurs i stoljetnu tradiciju koju danas baštinimo“, rekla je Grabar Kitarović te dodala da je u oživljavanju hrvatskog ruralnog prostora postignut određeni napredak, napose u dijelu smanjenja ukupnog poreznog opterećenja te makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostaje nam još poraditi na administrativnom rasterećenju poduzetništva i građanstva, učinkovitosti javne uprave, decentralizaciji i zaustavljanju depopulacijskog trenda kako bi se postigao veći razvojni iskorak i ravnomjeran napredak svih hrvatskih krajeva“, poručila je predsjednica Republike, koja je istaknula veliku važnost zadržavanja mladih uzgajivača te dodatne popularizacije i brendiranja hrvatskog konjogojstva.

'Ostvari svoj san u Hrvatskoj'

Izaslanik predsjednika Vlade ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je set reformi koje bi poduzetnicima trebale olakšati poslovanje i dati im, kako je kazao, priliku da pokrenu poslovanje u 48 sati. Njegovo će ministarstvo vrlo brzo pokrenuti široku kampanju pod sloganom „Ostvari svoj san u Hrvatskoj“, rekao je i naglasio da se ove godine treba stvoriti poticajno poduzetničko okruženje te rast BDP-a veći od predviđenih 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnik Žarko Tušek zahvalio je Udruzi na promociji Hrvatskog zagorja i naglasio da nije čudno što se na proslavi okupio veliki broj uzvanika s nacionalne razine jer je to potvrda i priznanje radu Udruge.

Dugogodišnji rad udruge

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je svim članovima Udruge, koji njeguju konjogojstvo kako se konj u Zagorju ne bi vidio samo u galeriji u Klanjcu, a župan Željko Kolar kazao je kako je 15 godina odličnog rada iza Udruge za koju je naglasio da je dala veliki doprinos u turističkoj promociji Krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać kazao je da je Udruga ostavila dubok trag u konjogojstvu na nacionalnoj razini. Dodao je da i resorno ministarstvo ulaže napore za poboljšanje konjogojstva, za što je ove godine u proračunu Ministarstva osigurano znatno više sredstava nego proteklih godina.

Napomenuo je i da je prošle godine, a nastavlja se i ove, osigurano korištenje plavog dizela za uzgajivače konja, 90 litara po konju. U Krapini su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo