Politička prepucavanja /

Predsjednica otvorila Trku na prstenac: 'Nedopustivo je da se vlakom u Istru dolazi preko Slovenije'

Premijer, predsjednica, ali i šef oporbe stigli su u malenu općinu Barban, na Trku na prstenac

19.8.2018.
18:45
VOYO logo

Politička elita preselila je u Istru. Premijer, predsjednica, ali i šef oporbe stigli su u malenu općinu Barban, na Trku na prstenac. A tamo sasvim očekivano, politička prepucavanja vladajućih i oporbe. Koalicijska Vlada neće imati problema, uvjeren je premijer Andrej Plenković. Dok je šef oporbe Davor Bernardić otkrio teme na kojima opozicija misli poentirati.

S osmijehom na licu u srcu Istre. Turističkom sezonom prezadovoljan je premijer: "Koja će po brojevima i po prihodima biti bolja nego ona rekordna iz 2017. godine", zaključio  je Andrej Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo nekoliko metara dalje šef oporbe negoduje da će Vlada novim nametima ubiti turizam.

"Vezovi i porez na brodice su poskupili 10 puta. Pokušava se udarit na paušalne iznajmljivače s pet puta većom cijenom. Porez na dodanu vrijednost poduplalo se. S 13 je otišao na 25 posto", podsjeća Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se, kaže Bernardić, štite drugi interesi, pa se nadovezao i na probleme u Uljaniku.

"Nije shvatljivo kako dvije godine se ne rješavaju problemi u Uljaniku. To mogu jedino protumačiti da u interesu krupnog kapitala žele zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljište" smatra Bernardić.

"Vlada je kao što znate, u siječnju, vidim da oni koji su dali izjavu ne znaju jer ne prate situaciju, dala jamstva od 96 milijuna eura, ta sredstva su omogućila funkcioniranje uljanika praktički od nove godine do danas. I vidjet ćemo da li će biti moguće dati nova sredstva preko hrvatske banke za obnovu i razvoj", odgovara predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I dok premijer tvrdi kako je situacija u zemlji dobra, kako je država napravila puno i da isto toliko očekuje, koalicijski partneri usprotivili su mu se i na poreznoj reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro, ljeto je, svi su živahni, svi skaču na isti balun. To što su koalicijski partneri ne znači da misle isto što i mi", rekao je Plenković.

I dok vladajući imaju problema s koalicijom, šef oporbe traži i ostavku Kujundžića zbog nedavnog slučaja smrti mladića u Zaprešiću, iako i u njihovim redovima nema sloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam predsjednik stranke do slijedećih parlamentarnih izbora, što se tiče stranke, ne brinite za SDP, sve će biti u redu", kazao je Davor Bernardić.

Kako god bilo, i jednu i drugu stranu očekuje vruća politička jesen. I očito važne teme koje će se morati rješavati. 

Predsjednica nije htjela komentirati ove goruće probleme i teme koje su se otvorile. No, 'trka' koju nju čeka iduće godine su predsjednički izbori. Iako se nije još jasno izjasnila hoće li se kandidirati, sve ukazuje na to. Isto tako se čeka hoće li prihvatiti ponudu Andreja Plenkovića da ponovno bude HDZ-ov kandidat.

Kao mnogo puta do sada, predsjednica je u svom izlaganju kada je otvarala Trku na prstenac poslala kritike u kojima se može prepoznati i Vlada. Uz ostalo, poručila je da je druga tunelska cijev Učke ono što je za Dubrovačko-neretvansku županiju Pelješki most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustivo je da se iz Istre u druge dijelove Hrvatske i obratno vlakom putuje preko susjedne Slovenije. Ulaganje u prometnu infrastrukturu od strateške je važnosti za daljnji razvoj Istre i cijele Hrvatske i stoga se s rješenjem tog pitanja više ne smije otezati. Važnost Istre u cjelini razvoja Hrvatske nije samo gospodarska i kulturna nego i politička", rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo