ističe njihovu važnu ulogu / Grabar-Kitarović o svojoj izjavi o muslimanima: 'Prilikom kraćenja odgovora izostao je ključni dio'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica tvrdi da ni u kojem trenu nije kazala da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'

12.9.2018.
15:17
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu bečkom Kleine Zeitungu komentirala je muslimane u Hrvatskoj te pritom kazala da svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu objasnila svojim nedavnim razgovorom s “hrvatskim muftijom”. 

Iz Ureda predsjednice poslali su priopćenje u kojem objašnjavaju njen stav o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj koji je, kako tvrde, dobro poznat i višekratno ponovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu.

Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018. S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Nažalost prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričali su se odmah iz austrijskih novina. Kažu da je hrvatska predsjednica u pravu i da se pogreška dogodila jer su oni nekoliko puta kratili tekst intervjua na koji su, tvrde, u Austriji reakcije pozitivne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo