PREDSJEDNICA NAKON SASTANKA S ORBANOM: / 'Mađarska odluka nema veze sa slovenskom blokadom, nije riječ o ucjeni'

Image
Foto: AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu je Mađarskoj.

12.9.2017.
14:54
AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS
VOYO logo

Mađarska je svoju odluku argumentirala problemima između Hrvatske i mađarskog MOL-a.

Image
MAĐARSKA PLJUSKA HRVATSKOJ: /

'Zbog odnosa prema MOL-u i Hernadiju uskraćujemo vam potporu za članstvo u OECD-u'

Image
MAĐARSKA PLJUSKA HRVATSKOJ: /

'Zbog odnosa prema MOL-u i Hernadiju uskraćujemo vam potporu za članstvo u OECD-u'

'Riječ je o zaštiti mađarskih poslovnih interesa'

Odluka Mađarske nije vezana uz slovensku odluku zbog arbitraže, niti Mađarska želi ucjenjivati Hrvatsku, rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riječ je o zaštiti mađarskih poslovnih interesa, jer OECD nije politička, nego ekonomska organizacija. Mađarska je nezadovoljna načinom na koji se do sada postupalo u slučaju Ina-MOL i u posljednje vrijeme napravljeni su pomaci i dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore kako bi se riješila otvorena pitanja. Što se tiče blokade, sva uvjerenja od premijera i predsjednika idu u tome da nije riječ o ucjenama, nego o zaštiti investicijske klime', rekla je.

'Nova Vlada će popraviti sve zategnute odnose'

Predsjednica je najavila da će se razgovori s Mađarskom nastaviti te je izrazila nadu u daljnji kontakt tihe diplomacije i popravljanje odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Meni je iznimno stalo, sve ove godine nastojim olakšati komunikaciju između Hrvatske i Mađarske i istaknula sam mađarskim prijateljima da ovakva situacija ne ide u prilog rješavanju otvorenih pitanja, ali nadam se da će se nastaviti razgovori u duhu međusobnog pomirenja', rekla je Grabar-Kitarović za N1.

Predsjednica kaže da nema problema u vanjskoj politici Hrvatske. Došlo je samo do zategnutih odnosa u posljednjih nekoliko godina, no Vlada Andreja Plenkovića radi na popravku tih odnosa, kaže Grabar-Kitarović za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ali jednom kad narušite odnose teže ih je popraviti nego narušiti, a naše su namjere iskrene prema svim susjedima, kad je riječ o rješavanju otvorenih pitanja.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo