AFERA SMS / Predsjednica iz Berlina za RTL: 'Morat ću ponovno razgovarati sa svojim savjetnikom Galićem'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svima sam jasno rekla da želim da moja kampanja bude apsolutno čista, kazala je predsjednica RH za RTL

13.11.2018.
23:12
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Berlin gdje sudjeluje u radu trodnevne Gospodarske konferencije dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Posjet je započeo večerom povodom Noći njemačkog gospodarstva u zgradi Povijesnog muzeja Njemačke gdje se gostima obratila i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Nakon večere predsjednica RH razgovarala je s našom novinarkom Damirom Gregoret. 

Kako je bilo na večeri?

Bilo je sjajno, kako je za stolom bilo malo ljudi – bila je stvarno sjajna prilika za razgovor sa svima, uključujući i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, naravno i s islandskom predsjednicom Vlade te s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.  

O čemu ste razgovarali?

Razgovarali smo onako ležerno, ali ipak dosta bitno. Razgovarali smo, između ostalog, i o položaju žena u politici i u svijetu danas i razgovarali smo o mnogim drugim temama, koje se tiču međunarodne politike – kao što ste vidjeli, pratili ste i govor i ovu konverzaciju, dosta je govora oko SAD-a i u odnosu na predsjednika Trumpa, njegov odnos prema Europi te općenito globalni odnosi danas.

Jeste li pripremili sutrašnji govor?

Da, imam sutra završni govor, sad idem raditi, sad i sutra ujutro, imam nešto skicirano. Mislim da ću se uglavnom koncentrirati na Inicijativu triju mora – upravo brisanje tih razlika između takozvane nove i stare Europe. Ali još ću malo razmisliti u odnosu na to o čemu su drugi govorili.

Kancelarka Merkel je govorila o migrantima i migraciji, hoće li biti govora o Marakeškoj deklaraciji?

Ja neću govoriti o Marakeškoj deklaraciji, o tome sam sve rekla. Mislim da je to sad stvar resora da nastave posao na tome.

S obzirom na nove informacije koje je objavio Nacional, jeste li razgovarali sa svojim savjetnikom Vladom Galićem s obzirom na to da je po ovome što se sada iščitava i što je on sam rekao – da je Franjo Varga radio za HDZ 2014. i 2015.  - je li vam on radio onda u kampanji?

Koliko ja znam, nije. Ono što je meni gospodin Galić rekao da je dvaput bio u kontaktu s gospodinom Vargom i to jedna konkretna situacija kad je bila moja kampanja, ali ne za moju kampanju, kad su se javljali ovi različiti trolovi i razne stranice koji su promicali govor mržnje. Druge usluge apsolutno nikakve nisu tražene, niti smo mi kreirali nikakve trolove. Iskreno da vam kažem – ja sam u to vrijeme imala previše posla, previše sam bila zaposlena oko programa da bih razmišljala o nekakvim logističkim elementima tko je što radio. Ono što sam svima vrlo vrlo jasno rekla na početku kampanje od financija do svega ostalog da želim sve da bude apsolutno čisto, da se ne koristimo nikakvim niti prljavim poslovima – kao što znate, ja u kampanji nikada nisam išla ni na osobu bilo koga, nego sam govorila isključivo o radu, radnim učincima i rezultatima i nisam htjela uopće potpasti pod utjecaj da se bilo koga osobno napada i da se ide u bilo kakav oblik prljave kampanje.

Hoćete li u svjetlu novih informacija morati opet razgovarati sa svojim savjetnikom?

Da, razgovarat ćemo ponovno, razgovarat ćemo ponovno. Međutim, kao što vidite – evo, malo je posla ovih dana pa vidjet ćemo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo