pridružila se i Hrvatska / Predsjednica i premijer suglasni oko politike prema Rusiji: što se krije u pozadini njihovog susreta u Banskim dvorima?

Iako je premijer Plenković nedavno izjavio da u tome neće sudjelovati, danas je iznio odluku kako će i Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata

26.3.2018.
18:45
VOYO logo

Sukreatori hrvatske vanjske politike su odlučili: uz 14 zemalja Europske unije i SAD, Hrvatska se priključuje protjerivanju ruskih diplomata zbog trovanja nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. I sve to u trenutku dok je hrvatska predsjednica pozvala ruskog kolegu u uzvratni posjet Zagrebu, a ruska banka jedna od važnih karika u rješavanju slučaja Agrokor.

Da se nešto događa, jasno je bilo već jutros. Dok su ju čekali u Karlovcu, predsjednica Republike prvo je stigla u Banske dvore.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Rusija tema sastanka premijera, predsjednice i predsjednika sabora, samo se nagađalo.   

"Bio je to neformalan sastanak o nekoliko tema i ne mogu vam reći ništa, konzultacije još traju", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme Europska unija i SAD kreće u kordinirano protjerivanje ruskih diplomata. 
Američki predsjednik Donald Trump naredio je protjerivanje njih 60. Njemačka, Francuska i Poljska po četiri Litva, češka tri ruska diplomata. 

"Kao nastavak prošlotjedne odluke Europskog vijeća da se reagira prema Rusiji,  unutar zajedničkog okvira, danas je već 14 zemalja odlučilo istjerati ruske diplomate. Dodatne mjere uključujući i daljnje protjerivanje, ne mogu se isključiti u narednim danima i tjednima", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je i Hrvatska, iako je premijer Plenković nedavno izjavio da u tome neće sudjelovati.  

"Donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s Ujedinjenim Kraljevstvom, Hrvatska je jedna od 14 zemalja, koja će proglasiti jednog diplomata kao persona non grata", rekao je Plenković na današnjoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kome se točno radi predsjednik nije pojasnio.   

Kolinda Grabar - Kitarović koja je svom ruskom kolegi Putinu prošli tjedan poslala poziv za posjet Hrvatskoj sada je bez komentara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku u Banskm dvorima viđen je i britanski veleposlanik. 

"Veleposlanik je doista jutros bio u zgradi vlade, no na odvojenom sastanku, kako bi s Hrvatskom – bliskom EU i NATO saveznicom – podijelio informacije, pozadinu i dosad prikupljene dokaze koje britanska vlada ima u vezi s napadom u Salisburyju", priopćili su iz Veleposlanstva Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši veleposlanik RH Božo Kovačević u Rusiji kaže kako Hrvatska može izgubiti mogućnost da Rusija bude jedan od dobavljača plina te izgubiti izvozno tržište, a možemo očekivati i da Rusija protjera jednog od naših veleposlanika.

A što Rusija sve može - dovoljno je reći da njihova banka igra važnu ulogu u slučaju Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo