Šef Stožera Rafinerije Sisak / Predrag Sekulić: 'Ministar Ćorić opet bježi od problema i ide prema novim podjelama'

Ministar Ćorić najave o gašenju rafinerije nazvao je političkim pamfletom

7.9.2018.
18:57
VOYO logo

Gospodarska kriza u zemlji postaje još dublja. Naime, Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak objavio je da ima dokumente iz Uprave INA-e prema kojima se pripremaju dvije verzije plana o potpunom prekidu proizvodnje s datumima zatvaranja rafinerije 1. siječnja ili 1. svibnja 2019. godine.

Nakon ove informacije oglasila se i INA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rafinerija nafte Sisak generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo. Međutim, nikakve nove odluke nisu donesene, te dodaju kako će na vrijeme javnost obavijestiti kada neka odluka o rafineriji bude donesena", poručuju iz INA-e.

A ministar Ćorić najave o gašenju rafinerije nazvao je političkim pamfletom koji ide iz, kako je rekao, MOST-ove radionice u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje da je Vladin cilj održavanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Mi ne očekujemo sa strane mađarskog MOL-a nikakve jednostrane korake u upravljanju INA-e. Vjerujemo da sve zajedno možemo riješiti. Ono na šta se ide pokušaj otkupa, a on mora imati potencijalnog partnera", izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazgovarali smo s Predragom Sekulićem, šefom Stožera za obranu.

Dobrodošli u RTL Danas i odmah vas molim kratak komentar na ministrovu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žao mi je što ministar opet bježi od problema i ide prema nekim novim podjelama. Znači li to da sam član HDZ-a da bi to bile političke floskule iz kuhinje HDZ-a.

Obavijestili smo javnost i ministra o tome što smo dobili. Lagano štivo, dva e-maila. Čisto radi upozorenja da vidi da mu se ne radi iza leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje sve dokaze, uz ove mailove, imate o gašenju rafinerije i neprijateljskom preuzimanju INA-e od strane MOL-a?

Već pet godina upozoravamo iz Siska. Sve ono na što smo upozoravali se i dogodilo. Još od Milanoviće vlade pa preko Oreškovićeve pa do današnje. Dokazi su u samom poslovanju INA-e. Otkad je došao MOL , unazad 10-12-13 godina su u padu. Istraživanje proizvodnje je palo za 50 posto, izgubljena su vanjska tržišta - maloprodajna i veleprodajna. Maloprodaja je smanjena. Rafinerijska prerada je u kolapsu i to ne samo u Sisku, nego i u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 13 tisuća radnika, INA je spala na 4 tisuće radnika. To su sve dokazi koji govore u prilog ovome. Dakle, sve ono što smo govorili danas je pred ostvarivanjem. Hrvatska nafta u izvozu Mađarskoj ili Srbiji, zatvaranje rafinerijske prerade u Sisku i Rijeci, izvoz/uvoz na gotovih proizvoda na Mediteran i Mađarska je na konju.

Uprava, kaže rafinerija, gomila gubitke, a vi i dalje tvrdite da je u plusu. Na temelju kojih podataka to tvrdite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molili smo lokalne vlasti i Vladu da nas prime i da zajedno iščitamo podatke i da protumačimo tko je ovdje u pravu. Mi tvrdimo da se radi o manipulaciji brojkama da se ovu rafineriju prikaže negativno. Možemo naše dokaze o poslovanju pokazati cijeloj javnosti, ali Vlada je ta koja odlučuje.

Što planirate, ako je scenarij koji predviđate uistinu pred vratima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već smo pet godina u ovoj priči. Ne treba govoriti velike riječi i prijetiti. Mi nemamo puno opcija. Stati na branik ovoga kao što smo stali 91.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo