PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE IPSOS-a: / SDP-ova koalicija vodi u 1. i 2. izbornoj jedinici

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

U večerašnjem Dnevniku Nove TV objavljeno je istraživanje koje je dva tjedna prije izbora provela agencija Ipsos provela u 1. i 2. izbornoj jedinici.

5.11.2015.
20:34
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

I. izborna jedinica: SDP-ova ispred HDZ-ove koalicije

Prema rezultatima dobivenima na reprezentativnom uzorku i metodom 'lice u lice', u prvoj izbornoj jedinici koalicija Hrvatska raste osvojila bi 36,67 posto glasova, a Domoljubna koalicija osvojila bi 24,40 posto glasova. Most nezavisnih listi u ovom je istraživanju treći s 14,81 posto glasova, a koalicija Bandić Milan 365 i drugi četvrta s 9,72 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su ujedno i liste koje prema ovom istraživanju prelaze izborni prag u 1. izbornoj jedinici.

Image

Govoreći u mandatima, te brojke znače 7 mandata za koaliciju Hrvatska raste od kojih je šest sigurno, 4 sigurna mandata za Domoljubnu koaliciju, dva sigurna mandata za Most nezavisnih listi i jedan siguran mandat za koaliciju Bandić Milan 365 i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Domoljubna koalicija koja bi time dobila pet mandata ili Most nezavisnih listi koji bi onda imao tri mandata, ili koalicija Bandić Milan 365 i drugi za koju bi to bio drugi mandat odnosno ORaH koji bi dobio time jedan mandat.

Image

II. izborna jedinica: Lijeva i desna koalicija izjednačene

Druga izborna jedinica obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po stanju izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje, po jedan siguran mandat u drugoj izbornoj jedinici imali bi Most nezavisnih listi s 7,26 posto potpore birača i Živi zid s 8,02 posto. U slučaju koalicije Hrvatska raste s 34,06 posto glasova, od šest mandata sigurno je njih pet, dok je u slučaju Domoljubne koalicije s 33,21 glasova, sigurno svih pet mandata.

Image

U ovoj jedinici, koalicija Bandić Milan 365 i drugi s 6,31 posto glasova, prema promišljanju birača dva tjedna prije izbora, tek treba osvojiti jedan mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dva manje izvjesna mandata u ovoj jedinici, bore se četiri opcije. Ukoliko oni ne pripadnu koaliciji Hrvatska raste ili koaliciji Bandić Milan 365 i drugi, za njih se mogu izboriti Domoljubna koalicija koja bi time dobila i šesti mandat ili ORaH koji bi time dobio jedan mandat.

Image

Odlučivat će 'granični' mandati

Promišljanja birača dva tjedna izbora pokazuju kako od ukupno 10 izbornih jedinica koje nose 140 mandata u Saboru, za 18 mandata postoji više pretendenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za manje izvjesne mandate, bitka će se tako voditi između Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste, Most nezavisnih listi, koalicije Bandić Milan 365 i drugi, koalicije IDS-PGS-RI, Živog zida, HDSSB-a, ORaH-a i koalicije NAPRIJED HRVATSKA! - REFORMISTI i drugi, objavio je Dnevnik.hr istraživanje Ipsosa.

Image

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo