IMAJU 400.000 POTPISA / Mostovci donijeli 82 kutije u Sabor; Jandroković: 'Mislim da će se ići na provjeru ustavnosti. Bit će i promatrača'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Most danas predaje potpise za dvije referendumske inicijative o covid potvrdama i dvotrećinskom odlučivanju u Saboru

24.1.2022.
11:52
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Most je konačno zbrojio potpise za dvije svoje referendumske inicijative. Potpisi koji su se prikupljali u prosincu, u sklopu inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokreacije", raspoređeni su u 82 kutije u Hrvatskom saboru.

Oko podneva su članovi stranke službeno predali potpise o referendumima za ukidanje covid potvrda i Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali i za uvođenje dvotrećinske većine u Saboru kad se odlučuje o epidemiološkim mjerama. O tome, ali i o konačnom broju potpisa, bit će više riječi na konferenciji za medije koja će se održati nakon službenog predavanja potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo u Sabor kroz dvije inicijative donijeli potpise za referendum. Inicijativa "Odlučimo zajedno ima 410.533 potpisa. Inicijativa "Dosta je" ima 409.219 potpisa. Mislim da je jasno što narod želi. Želi referendum. Tražim od Vlade da prebroje potpise u roku u kojem smo ih mi prebrojili. Da ih prebroje i kažu ima li ih dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala svima koji su nam pomogli u skupljanju potpisa, svim volonterima koji su po kiši, buri i vjetru skupljali potpise. Hvala građanima koji su poslali poruku Vladi i Ustavnom sudu i organizacijski odbor na čelu s Marinom Miletićem", rekao je Božo Petrov.

"Mi nismo imali kalkulacija, ali smo imali protiv nas cijelu vladajuću garnituru, lijevu oporbu, sve. To je došlo mjesec i pol dana nakon što je u časopisu Lancet izašao članaka da cijepljeni jednako šire virus kao necijepljeni. Preklinjali smo i zaklinjali mjesec dana da se testiraju i cijepljeni. Nitko nas nije slušao. Na kraju se ispostavilo da je u bolnicama bio proboj virusa, upravo tome što nisu svi testirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo skupljali potpise po zimskim uvjetima. Mi bismo jednako zahvalili svima i da je bilo 50.000 poitpisa. Skupili smo 400.000 potpisa i da je bilo još tjedan dana, skupili bismo dvostruko više. Doći će vrijeme kad će biti otkrivene nakane onih koji su donosili ovakve odluke i onih koji su pisali protiv nas", rekao je Nino Raspudić.

Proglašena pobjeda

"Mi nismo tražili trenutak za ovo. Jedini grad u kojem nema covid potvrda je grad Sinj, kojeg vodi naš gradonačelnik Miro Bulj. Bilo je još gradova koji su o tome galamili, ali su uveli covid potvrde kad se promijenio zakon i uvele kazne. Jasno vam je da nismo išli s time da ugrozimo zdravlje građana", rekao je Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova inicijativa je već polučila dobar rezultat. Besmislene i još strože mjere koje su trebale stupiti na snagu 4. siječnja nisu stupile na snagu i to je naša pobjeda. Naš sljedeći cilj je ukidanje diskriminatorne covid potvrde. U Hrvatskoj je veliki broj zaraženih, unatoč covid potvrdama. Građani koji ne mogu ostvariti svoja materijalna prava, hrle se testirati i troše mnogo novca na testovi koji tek iz trećeg pokušaja pokazuju da su pozitivni. Da bi to dokazali, sa simptomima hodaju posvuda i posljedično šire zarazu.

Image
RASPUDIĆ O REFERENDUMU /

'Most je već ostvario pobjedu, oni su podvili rep'; osvrnuo se i na Frku-Petešića: 'Nemojte nas praviti majmunima'

Image
RASPUDIĆ O REFERENDUMU /

'Most je već ostvario pobjedu, oni su podvili rep'; osvrnuo se i na Frku-Petešića: 'Nemojte nas praviti majmunima'

Zato tražimo da covid potvrde treba ukinuti i uvesti testiranje ispred institucija u kojima se nalaze ranjive skupine. Prestanimo maltretirati hrvatske građane, opterećivati zdravstveni sustav. Neka građani odboluju kod kuće i ukinimo covid potvrde koje su protuustavne i koje nisu uvjet za ostvarivanje bilo kakvih prava u Hrvatskoj", rekla je Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući pritisku medija, oni su morali popustiti i dati promatrače. To je u svakoj državi normalno, što bih ja sad njima trebao zahvaliti i zapljeskati im? Organizacijski odbor će se dogovoriti i poslat ćemo promatrače na brojenje potpisa", rekao je Božo Petrov.

"Klisović je u sve ostalo, pobornik epidemioloških mjera, a sam ih krši raspisivanjem sjednice Gradske skupštine, kad one nisu mogle biti raspisane. To je isto kao i da pitam zašto Beroš posjećuje urarske radnje bez maske", rekao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šamar vladajućoj politici

"Mi želimo da Vlada shvati da ovo nije šamar naroda, nego šamar njihovoj politici. Ovdje nisu bitni politički bodovi, već nešto što je diskriminatorno i ograničavajuće da se ukine. Jasno smo govorili u javnosti kakve epidemiološke mjere podržavamo. Podržavamo dva modela. Jedan je austrijski, a drugi je blag, poput hrvatskog, samo što je vlada to prikazivala kao nešto što nam je poklonjeno. Nije. Mi smo se zalagali da epidemiološke mjere ostanu i budu liberalne, a ne da u tramvajima šećemo kao sardine, a onda ovdje držimo distancu i testiramo se. Puno je štetnije da se održava privid reda, kao kad se u bolnicama ne testiraju cijepljeni koji jednako šire virus", rekla je Selak Raspudić.

"Imamo ustavne stručnjake i ustavne stručnjake. Matu Palića je HDZ posjeo u saborski odbor i on prima novac. On je napravio krivi korak i neće vidjeti Ustavnog suda. Vi znate da je Ustavni sud složen trgovačkom koalicijom HDZ-a i SDP-a. Sve je detaljno obrazloženo i ne vidim načina na koji bi se moglo donijeti u pitanje ova referendumska pitanja", rekao je Grmoja na pitanje o ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković objasnio proceduru

Predstavnike inicijativa je primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Objasnio im je tijek procedure nakon predaje potpisa. "Donijet ću zaključak koji će biti donesen na sjednici Sabora, a potom će sve biti upućeno na Odbor za Ustav i poslovnik. Predsjednik Sabora može tražiti raspisivanje referenduma ili sve dati na odlučivanje na Ustavni sud, koji potom donosi odluku o raspisivanju referenduma".

Jandroković se potom obratio medijima: "Primio sam predstavnike dviju referendumskih inicijativa. Oni su podnijeli zahtjev za raspisivanje referenduma i donijeli potpise. Nakon što se napravi primopredaja, formira se zajedničko tijelo i uputit ću na Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav zapisnike o potpisima i zahtjev za referendum. Oni to na svojoj sjednici upućuju na plenarnu sjednicu. Nakon toga Vlada daje izvješće o prikupljenim potpisima. Ako je potpisa dovoljno, sve se vraća na Odbor i onda plenarna sjednica odlučuje o referendumu. Ako ima dovoljno potpisa, mogu dati zahtjev za raspisivanje referenduma ili poslati sve na ocjenu ustavnosti na Ustavni sud. U drugom slučaju, Ustavni sud ima rok od 30 dana odlučiti o ustavnosti nakon čega ide ili ne ide raspisivanje referenduma, ovisno o njihovoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja sam da će Odbor na plenarnoj sjednici odmah uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti na Ustavni sud. Neki ljudi govore da je omikron zadnja varijanta, neki da nije. Bilo bi dobro da je omikron zadnji pa da ukinemo covid potvrde i ostale mjere s kojima živimo dvije godine. Ipak, govoriti unaprijed bi bilo nezahvalno. Predviđati bilo što bi bilo neozbiljno, s obzirom na tijek pandemije i ono što znamo o njoj i što se mijenja.

Predložio sam da zajedno nadziremo brojenje potpisa kako s jedne ili druge strane ne bi bilo optužbi o nekakvim malverzacijama. Bit će promatrača", poručio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo