NIKAD LOŠIJE STANJE / Pred sezonu požara Hrvatska u fuknciji ima tek četiri aviona od njih ukupno 12

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sezona požara u Hrvatskoj se približava, a Hrvatska nema na raspolaganju sve zrakoplove za borbu protiv njih

12.5.2022.
21:01
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Na servisu u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici u četvrtak se nalazilo ukupno čak osam protupožarnih aviona, četiri kanadera i četiri zračna traktora, što znači da su za borbu s požarima na raspolaganju ostali samo dva kanadera, dva zračna traktora te helikopter Mi-8, a smješteni su u bazi u Zemunik, neslužbeno doznaje tportal.

Prema pisanju spomenutog portala, ovako loša situacija uoči protupožarne sezone nikada nije bila. MORH je proglasio točan broj raspoloživih aviona klasificiranim podatkom. U odgovorima su, međutim, naveli da će za sezonu biti raspoloživo "do šest aviona kanadera" i "do šest air traktora". To, dakle, znači da ih može biti šest, ali i bilo koji broj manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje tportal, ovaj tjedan je u ZTC-u na pregledu bilo osam aviona. Prošloga tjedna njih šest, a prije dva tjedna četiri. Poslani su na preglede prema planu održavanja, a pišu i da se posljednjih dana ubrzano radi na tome da se barem jedan ili dva aviona osposobe do kraja tjedna.

Image
Na sve strane /

Hrvatski kanaderi gase požare u Turskoj, Grčkoj i BiH: Trebamo li se bojati da ćemo ostati bez njih u ključnom trenutku?

Image
Na sve strane /

Hrvatski kanaderi gase požare u Turskoj, Grčkoj i BiH: Trebamo li se bojati da ćemo ostati bez njih u ključnom trenutku?

Da je Hrvatskoj potrebno imati na raspolaganju što više protupožarnih aviona i na samom početku sezone požara, a ne samo usred ljeta, pokazuje i primjer iz 2020., kada su kanaderi i zračni traktori do 14. lipnja već bili sudjelovali u gašenju čak 73 požara na Jadranu i u zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MORH-a su poručili da u ovom trenutku na raspolaganju imaju dovoljan broj kanadera i air traktora te da bi se do početka protupožarne sezone trebali završiti radovi na većem dijelu protupožarnih aviona.

"Avioni su upućeni na preglede po planu održavanja. Dodatni pregled i radovi rađeni su nakon što je proizvođač izdao servisni bilten i servisno pismo u kojima su propisani obvezni dodatni pregledi i radovi, što je produljilo planirano vrijeme zadržavanja aviona. Predstavnici Ministarstava obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske u kontaktu su s Upravom ZTC-a te nije dovedeno u pitanje održavanje protupožarnih zrakoplova tijekom protupožarne sezone", odgovorili su iz MORH-a na upit tportala o neuobičajeno velikom broju aviona na servisu u ZTC-u i odgovornosti za takvu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike