KORONA OBRAZOVANJE / Praznici završavaju, u samo pet županija svi učenici od sutra idu na nastavu u škole: Pogledajte kako će biti u ostatku Hrvatske!

Županije su se uglavnom odlučile za ponovni prelazak na online nastavu, a modeli variraju od županije do županije

11.4.2021.
18:35
VOYO logo

Uskrsni praznici završavaju, ali većina učenika od sutra - neće u školu. 

Županije su se uglavnom odlučile za ponovni prelazak na online nastavu, a s obzirom da odluke donose svaka za sebe - modeli variraju od županije do županije. Tako negdje u školu neće ići nitko, a negdje će ići samo najmlađi učenici i maturanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetogodišnja Lea od sutra će umjesto u školskoj klupi nastavu pohađati na već poznatom mjestu, za svojim radnim stolom, online. 

"To je teško jer nekima ne radi internet, nekima sve šteka i neki ne čuju i onda imamo puno tih problema i to me živcira jako. Tako da mi fale prijatelji i neki profesori i bolje je zapravo uživo biti", kazala je učenica 5. razreda Lea Ožbolt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako ovo nije prvi put da učenici pohađaju online nastavu - što zbog prošlogodišnjeg štrajka učitelja, što zbog pandemije, Leina majka priznaje, biti zamjena učiteljima nimalo nije lako.

"To je bio pakao", kaže kroz smijeh Leina majka Ana Gruden te nastavlja: "Ja mislim za nas roditelje sve više manje. To je dosta teško zato što morate ih stalno prisiljavati da si oni organiziraju vrijeme. Možda starija djeca koja već znaju raspolagati svojim vremenom kod njih je to jednostavnije". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati nastava po županijama?

Evo kako će po županijama izgledati nastava idućeg tjedna. 

Djelomično će nastavu online imati Primorsko-goranska, dok u potpunosti na online nastavu prelaze Istarska, Šibensko Kninska i Međimurska županija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj izuzetak su samo niži razredi osnovne škole koji dolaze na nastavu. Grad Zagreb i još 6 županija odluku o nastavi na daljinu donijeli su za učenike od 5-8 razreda osnovne i srednjoškolce osim maturanata. 

U Ličko-senjskoj online nastavu imat će uglavnom samo srednjoškolci uključujući i maturante. U Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj učenici osnovnih škola bit će u učionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi učenici idu u škole u samo pet županija

A svi učenici u tek pet županija nastavu će pratiti uživo u školi. Osim onih u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje zbog potresa to za sve nije moguće. Nove mjere podijelile su građane. 

Učitelji se ipak slažu da zdravlje učenika, pa i nastavnika mora biti prioritet te da su ovakve mjere donesene s razlogom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokazano je da svi učenici nižih razreda kad su u školi rade izvrsno, a bili su izvrsni rezultati i kad su online. Što se tiče predmetne nastave smatram da je ova odluka jako doba i uvijek je bilo i bit će oni učenici koji rade u školi rade i online tako da mislim da stvarno neće biti problema", kazala je učiteljica savjetnica Dijana Salaj-Krašovec

"Prema informacijama koje imamo, sredinom idućeg tjedna, znači oko 14. će se zapravo razmatrati ili popuštanje mjera ili ostanak na dosadašnjim", kaže glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A problema neće biti kada neće biti ni zaraze u školama. Danas je pozitivno 1047 učenika, odnosno njih 300 manje nego tjedan prije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo