PRAVOBRANITELJICU ZA DJELU ŠOKIRALA IZJAVA RAVNATELJA ŠKOLE U KOJOJ JE ŽIGOSANA UČENICA: / 'Svako nasilje nad djecom je neprihvatljivo, bez obzira tko ga i gdje čini'

Image
Foto: Pixsell/Arif Sitnica/Zadarski list

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su kako u događaju u zadarskoj školi nalaze "više iznimno zabrinjavajućih elemenata"

7.2.2019.
16:18
Pixsell/Arif Sitnica/Zadarski list
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je u četvrtak incident u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, gdje je učenik prvoga razreda užarenim predmetom u obliku slova "U" žigosao školsku kolegicu i kolegu, istaknuvši da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo, bez obzira tko ga i gdje čini, pa zato začuđuju izjave ravnatelja škole da je to bila "samo dječja igra".

Image
OTAC DJEVOJČICE KOJOJ JE UČENIK NA NASTAVI ŽIGOSAO 'U' NA RUCI: /

'Sad joj prijete smrću, a pretukao mi je i drugu kćer do krvi'

Image
OTAC DJEVOJČICE KOJOJ JE UČENIK NA NASTAVI ŽIGOSAO 'U' NA RUCI: /

'Sad joj prijete smrću, a pretukao mi je i drugu kćer do krvi'

'Škole trebaju biti siguno mjesto'

Škole trebaju biti sigurno mjesto za svako dijete, mjesto "nulte tolerancije" na nasilje i zato su dužne sprečavati pojavu nasilja kontinuiranim preventivnim aktivnostima koje obuhvaćaju rad s djecom, njihovim roditeljima i učiteljima, ističe pravobraniteljica u odgovoru Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj škole Jozo Dragić za N1 je izjavio kako nije riječ o "posebno teškom djelu". Dragić je rekao kako je nakon događaja pozvao cijeli razred, uključujući i počinitelja, a oni su mu rekli da je to bila "samo dječja igra".

Više zabrinjavajućih elemenata

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su kako u događaju u zadarskoj školi nalaze "više iznimno zabrinjavajućih elemenata", pa su u skladu s ovlastima zatražili očitovanja od uključenih institucija, uputili upozorenja i preporuke, te će pratiti njihova postupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se dogodi nasilje, škole su dužne primijeniti propise, a to često znači i obavijestiti druge stručne službe izvan škole, posebice ako je riječ o sumnji na kazneno djelo.

Škola mora poslati poruku da je nasilje neprihvatljivo

Osim toga, one moraju poduzeti stručne intervencije potpore i osnaživanja prema djeci koja su pretrpjela nasilje, ali i intervencije prema djeci počiniteljima, kako bi se utvrdili uzroci nasilnog ponašanja i djetetu pružila stručna pomoć u otklanjanju rizika, preuzimanju odgovornosti i promjeni ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno je važno da u takvoj situaciji škola, kao odgojno-obrazovna ustanova, pošalje jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo, da ono ozbiljno narušava odnose i vrijednosti škole kao zajednice i da će za nasilno ponašanje svakako uslijediti posljedice za počinitelje.

'Djeca uče na primjernima i vrijednostima odraslih'

Takav stav važan je i zbog sve ostale djece u školi, koja će upravo na takvim primjerima vidjeti i naučiti kako se treba odnositi prema nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upozorila bih i da nasilje djece nije izolirana pojava i dio je općeprihvaćenih vrijednosti i ponašanja odraslih u društvu u kojem oni daju primjer djeci. Osobito zabrinjava to što su nasilje i nasilna komunikacija odraslih, posebice u javnom prostoru, postali prihvatljiva pojava koja se nedovoljno ili uopće ne sankcionira", navodi pravobraniteljica.

Djeca uče na primjernima i vrijednostima odraslih i odrastaju u atmosferi koja vlada u društvu. Svaki takav primjer nasilja odgovor je na pitanje činimo li kao odrasli dovoljno na sprečavanju nasilja djece, istaknula je Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo