Glas djece / Pravobraniteljica za djecu pozvala izborne kandidate da postanu Prvaci prava djece

Image
Foto: Pixsell

"Trebamo Europu koja se brine o svakom djetetu."

10.5.2019.
15:43
Pixsell
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u petak je Državnom izbornom povjerenstvu uputila poziv za sve hrvatske kandidate na predstojećim izborima za Europski parlament da u svome budućem radu zastupaju dječja prava te da i formalno postanu Prvaci prava djece.

Ured pravobraniteljice napominje da je na međunarodnoj razini u tijeku koalicijska kampanja "Glasaj za djecu" (Vote for Children) kojoj se i on pridružio, a u kojoj sudjeluje niz međunarodnih organizacija za zaštitu prava i interesa djece, poput Eurochilda, Save the Children, Terre des Hommes, UNICEF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja se zalaže da pitanja od interesa za djecu budu prioritet u izbornim programima budućih članova Europskog parlamenta, te poziva kandidate da postanu borci za dječja prava, odnosno Prvaci prava djeteta (Child Rights Champion).

U sklopu kampanje ističe se kako se djeca u Europi i svijetu suočavaju s brojnim ugrozama, poput siromaštva, socijalne isključenosti, diskriminacije i nasilja. Približno 100 milijuna djece živi u Europskoj uniji u kojoj danas, zbog raznih razloga, sve više ljudi postaje zabrinuto za budućnost mladih naraštaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 25 milijuna djece u EU u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Više od 25 milijuna djece u EU živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a osobito su, tvrdi pravobraniteljica, ugrožena djeca migranata i izbjeglica, stotine tisuća djece još je uvijek smješteno u institucijama, umjesto da žive u obiteljskom okruženju, djecu u Europi prijete i klimatske promjene.

Trebamo Europu koja se brine o svakom djetetu, poručili su članovi inicijative "Glasaj za djecu", ističući da su europski izbori prilika da Europski parlament postane globalni pobornik prava djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Pravobraniteljica za djecu zajedno s njima pozvala je hrvatske kandidate da se opredijele za to da će kao europarlamentarci pridonijeti prekidanju kruga siromaštva, nejednakosti i sukoba koji onemogućuju djeci da postignu pune potencijale, da se ulaže u djecu u i izvan Europe, da se sluša glas djece i uključi ih se u donošenje odluka koje utječu na njih, da se u EU parlamentu djeluje u skladu s iskazanim mišljenjima djece.

Više podataka o područjima prioriteta i sedam ključnih zahtjeva kampanje za buduće članove Europskog parlamenta dostupno je u letku na mrežnoj stranici: www.childrightsmanifesto.eu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno uspostaviti Međuskupinu Europskog parlamenta za prava djece

Među ključnim zahtjevima je i ponovno uspostavljanje Međuskupine Europskog parlamenta za prava djece, pa pravobraniteljica poziva hrvatske parlamentarce da se uključe u rad toga tijela.

Potpisom na kraju letka ili prijavom na stranici www.childrightsmanifesto.eu kandidati šalju jasnu poruku da se kao budući članovi Europskog parlamenta opredjeljuju da će se brinuti o djeci i ostvarivanju njihovih prava. Popis Prvaka prava djece u EU parlamentu bit će na toj stranici i javno dostupan, priopćio je Ured pravobraniteljice za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatore političkih skupova i kandidate pravobraniteljica je pozvala da vode računa o pravima djece tijekom izborne kampanje te da izbjegnu situacije u kojima bi se djecu iskorištavalo u svrhu političke promidžbe. "Djeca ne trebaju biti iskorištavana kao 'ukras' na skupovima ni na plakatima političara, ali političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima”, zaključuje pravobraniteljica.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo