ZA STARIJE OD 16 / Pravobraniteljica za djecu pojasnila što u slučaju kad se dijete želi cijepiti, ali roditelji ne dopuštaju

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je dosad protiv koronavirusa cijepljeno 33.726 osoba mlađih od 18

10.2.2022.
22:45
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

"Želim se cijepiti, ali se moji roditelji s tim ne slažu, nisu cijepljeni ni oni", kazao je jedan 17-godišnjak za 24 sata. Dodao je da je puno njegovih prijatelja već cijepljeno, ali da u njegovoj kući nema rasprave o tome.

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, smatra da bi djeci starijoj od 16 godina trebalo dopustiti da se cijepe, ako to žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stariji od 16 mogli bi sami donijeti odluku'

"Mlada osoba starija od 16 godina mogla bi sama donijeti odluku da se želi cijepiti protiv covida-19, uz preporuku svojega liječnika", napomenula je Pirnat Dragičević.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je dosad cijepljeno 33.726 mlađih od 18, od čega u dobi od pet do devet godina njih 668, a u dobi 10-14 godina 8446 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I naš Ured susreo se sa slučajevima da se djeca žele cijepiti protiv covida-19, ali im roditelji to ne dopuštaju. Obiteljski zakon pravi razliku između djece kao pacijenata ili korisnika zdravstvenih usluga, ovisno o tome jesu li starija ili mlađa od 16. Dok je za djecu mlađu od 16 za donošenje odluke o preventivnom, dijagnostičkom ili terapijskom postupku potreban informirani pristanak roditelja, dijete koje je navršilo 16 i koje, prema ocjeni liječnika raspolaže s obavijestima potrebnim za oblikovanje vlastita mišljenja o konkretnoj stvari i dovoljno je zrelo za donošenje odluke, može samostalno dati pristanak na pregled, pretragu ili medicinski postupak", navodi Pirnat Dragičević.

Image
'NIJE OBAVEZNO, ALI...' /

Prije škole štapić u nos pa zapisati u bilježnicu: Saznajte moraju li se samotestirati i učenici koji su preboljeli covid

Image
'NIJE OBAVEZNO, ALI...' /

Prije škole štapić u nos pa zapisati u bilježnicu: Saznajte moraju li se samotestirati i učenici koji su preboljeli covid

Pravobraniteljica za djecu naglasila je da će suglasnost roditelja i za dijete starije od 16 godina biti potrebna jedino ako je, prema procjeni liječnika, riječ o medicinskom postupku koji je povezan s rizicima teških posljedica za fizičko ili psihičko zdravlje djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Roditelj mora voditi računa o zaštiti interesa djeteta'

Komentirala je i činjenicu da na punktovima za cijepljenje neće primiti maloljetnike bez pratnje roditelja ili skrbnika.

"Kad je riječ o neobveznom cijepljenju, podrazumijeva se da će o tome odlučivati roditelj, koji pritom mora voditi računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta. Naša je preporuka da se u vezi s time konzultira s djetetovim obiteljskim liječnikom, te da se i putem domova zdravlja i putem odgojno-obrazovnog sustava roditelje detaljnije informira o svim mogućnostima zaštite protiv covida-19, te o zaštiti koju cjepivo pruža djeci, o mogućim nuspojavama i slično. Svakako je poželjno da roditelji razgovaraju s djecom o tome", napomenula je pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od sadržaja roditeljske skrbi je pravo i dužnost roditelja štititi djetetovo zdravlje, a roditelji su dužni omogućiti djetetu korištenje mjera za očuvanje te unaprjeđenje zdravlja i ozdravljenje u slučaju bolesti, sukladno propisima kojima se uređuje zdravstvo i zahtjevima medicinske znanosti. 

U slučaju kad djetetov liječnik procijeni da roditelji uskratom djetetu cijepljenja protiv Covida-19 ozbiljno ugrožavaju njegovu dobrobit, zdravstveno stanje ili život - primjerice u slučaju djece oboljele od teških kroničnih bolesti - dužan je o tome obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb, zaključila je Pirnat Dragičević za 24 sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo