PRAVOBRANITELJICA PREŠUTJELA DA JE BILA U ŠKOLSKOM ODBORU U VRIJEME ISPADA VJEROUČITELJA: / 'Ovo je dovoljan razlog da zatražimo smjenu'

Image
Foto: PIXSELL

Nova dječja pravobraniteljica prešutjela je neke detalje vezane uz svoj angažman i slučaj vjeroučitelja s Knežije.

4.1.2018.
21:42
PIXSELL
VOYO logo

Helenca Pirnat Dragičević, nova pravobraniteljica za djecu, u svojim je javnim nastupima prešutjela da je bila predstavnica roditelja Školskog odbora Osnovne škole "Matija Gubec" u zagrebačkom kvartu Knežija. Riječ je o školi u kojoj je vjeroučitelj, u međuvremenu pritvoreni Krešimir Bagarić, učenicama osmog razreda na nastavi kateheze objašnjavao koje hrvatske političare treba likvidirati, čije bi glave morali nabiti na kolac, kome sprašiti metak u glavu po kratkom postupku, a koga baciti u prvu septičku jamu kao izdajnika.

Image
PRAVOBRANITELJICA O VJEROUČITELJU KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU: /

'Škola je ispravno reagirala, a dobro je da su njegove izjave snimljene'

Image
PRAVOBRANITELJICA O VJEROUČITELJU KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU: /

'Škola je ispravno reagirala, a dobro je da su njegove izjave snimljene'

"Točno je da sam do 22. prosinca 2017. bila članica Školskog odbora. Neovisno o tome, moj osobni stav o slučaju u ovoj školi identičan je onome koji sam iznijela u javnosti, a to je nedvosmislena osuda. Da bih otklonila sve moguće negativne interpretacije o eventualnom sukobu interesa, čim sam doznala za taj slučaj, zatražila sam izuzeće iz Školskog odbora. Nije mi poznato je li Odbor raspravljao o tome ni je li donio neku odluku“, priznala je odgovorajući na pitanje Forum.tm-a Helenca Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramotne poruke

Bagarić, tvrdi ravnateljica ove škole Ljiljana Klinger, u deset godina, koliko tamo radi, nikad nije bio incidentan. No, to je s obzirom na objavu prepiske učenika na jednoj od društvenih mreža, a na kojoj jedna od učenica ponavlja da Bagariću ovakav ispad nije prvi – teško povjerovati.

Bagarić đake uči da je Srbe nakon "Oluje" trebalo pustiti u dva koridora, prema Zagrebu i prema Rijeci, pa onda „glave na kolac“, ali „debili“ i „kreteni kratkovidni“, fina zagrebačka gospoda koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu, to nisu shvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili da se vješaju dvojica bivših predsjednika, naravno Stjepan Mesić i Ivo Josipović, ili „metak u glavu po kratkom postupku“, a bivšoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić dao mogućnost izbora: „Srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide.“

Dječja prava

Pirnat Dragičević je komentirala i način ispitivanja djece o događaja na koji su se pobunili brojni roditelji. "Djeca imaju pravo iznijeti svoje mišljenje o svim pitanjima i situacijama koje ih se tiču, ali ih se na to ne smije prisiljavati i mora im se jamčiti zaštita od bilo kakve nelagode ili loših posljedica u vezi s njihovim izjavama. Djetetovo davanje iskaza na sudu odvija se prema najvišim stručnim standardima zaštite najboljeg interesa djeteta, pri čemu se vodi računa o tome da se dijete ne suoči s počiniteljem te mu se omogućava svjedočenje putem videolinka i uz potrebnu stručnu podrška. Dijete sjedi u posebnoj prostoriji uz stručnu osobu (psihologa, socijalnog pedagoga i sl.) koja prilagođava djetetu pitanja suca istrage i stranaka u postupku. Uz dijete u prostoriji može biti i osoba od povjerenja, djetetov roditelj, stariji prijatelj, učitelj ili netko drugi", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazala da je važno da djeca od roditelja dobiju jasnu poruku da je važno osuditi nasilje i govor mržnje, da nijedno dijete ne bi smjelo biti izloženo takvome ponašanju nastavnika kojem su ona svjedočila na satu vjeronauka u svojoj školi i da je dobro što je takvoj osobi onemogućen rad s učenicima. Također im, ističe, treba jasno reći da vjeroučitelj snosi odgovornost za sve što se dogodilo.

'Čini mi se da je prekršila zakon'

Neki već na društvenim mrežama tvrde da je pravobraniteljica prekršila članak 15. Zakona o pravobranitelju za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako u obavljanju dužnosti pravobranitelj za djecu sazna da je dijete izvrgnuto tjelesnom ili duševnom nasilju, spolnoj zloporabi, zlostavljanju ili izrabljivanju, zanemarivanju ili nehajnom postupanju, dužan je odmah podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu te upozoriti nadležni centar za socijalnu skrb i predložiti mjere za zaštitu prava i interesa djeteta", stoji u spomenutom članku.

Odmah je reagirao SDP-ov saborski zastupnik BojanGlavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nego, što kazete, može li se "tražila sam da me školski odbor isključi iz odlučivanja" klasificirati kao kršenje clanka 15. Z. o pravobranitelju za djecu? Je li to razlog za traženje smjene? Meni se čini da jeste", napisao je Glavašević na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo