SITUACIJA JE OZBILJNA / Pravni savjetnik roditelja uhićenih navijača: 'Ako im je određen istražni zatvor, neće im biti zajamčena sigurnost'

Image
Foto: RTL/Sotiris Dimitropoulos/Pixsell

Odvjetnik Mario Medak razgovarao je s obitelji i roditeljima uhićenih koji su u subotu poslali apel hrvatskoj Vladi. Mole ih za pomoć u skladu ustava RH i hrvatskih zakona. Medak ističe da je uhićenima bitno zajamčena sigurnost, presumpcija nevinosti i pravo na pravično i pošteno suđenje

12.8.2023.
19:02
RTL/Sotiris Dimitropoulos/Pixsell
VOYO logo

Pravni ste zastupnik uhićenih navijača. Roditelji su danas poslali apel državnim institucijama. Možete li nam reći nešto više o tome?

"Mogu potvrditi da me danas kontaktirala grupa članova obitelji, roditelja uhićenih hrvatskih državljana u Grčkoj. Imajući u vidu zabrinutost i navode iz grčkih medija pogotovo branitelja uhićenih, iz kojih prozlazi da im u Republici Grčkoj neće biti zajamčeno pravo na pravično suđenje niti sigurnost u grčkim zatvorima ukoliko im bude određen istražni zatvor," kazao je pravni savjetnik obitelji uhićenih Mario Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grupa roditelja i članova obitelji obratila se danas predsjedniku RH, Vladi i pučkoj pravobraniteljici s molbom da im pomognu u skladu s ustavom RH i hrvatskim zakonima, a prije svega, da inzistiraju na njihovoj sigurnosti. Ako se dogodi ono na što branitelj i ukazuju, a to da im sigurnost neće biti zajamčena, ovaj kaos koji se dogodio će se nastaviti i može biti gore."

"Obitelji s kojima sam ja razgovarao izražavaju sućut obitelji stradalog mladića i žaljenje zbog svega što se dogodilo, no mole hrvatske vlasti da im se zajamči pravo na pravičan postupak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'HUŠKANJE NIJE DOBRO' /

Bitorajac za RTL nakon što je osvanuo u grčkim vijestima: 'Ne opravdavam huliganizam, ali dečkima želim pravično suđenje'

Image
'HUŠKANJE NIJE DOBRO' /

Bitorajac za RTL nakon što je osvanuo u grčkim vijestima: 'Ne opravdavam huliganizam, ali dečkima želim pravično suđenje'

Neslužbene su informacija da su grčki odvjetnici danas kontaktirali roditelje i tražili nekoliko tisuća eura, a oni će im zauzvrat osloboditi djecu. Imate li kakve informacije o tome?

"Nemam informacije o tome. Ako se radi i izabranim braniteljima, oni su po službenoj dužnosti plaćeni iz državnog proračuna. No, njima je svima postavljen jedan branitelj. Ne vjerujem kako bi takav branitelj mogao pružiti pomoć stotinjak uhićenih osoba. Da sa svakim razgovara po 15 minuta potrošio bi nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskim državljanima u Ateni potrebna je pravna pomoć. Potrebni su im dobri odvjetnici i dobar odvjetnički angažman, ali prije svega im je potrebna diplomatska pomoć i angažman hrvatskih vlasti. Prije svega sigurost, kao i presumpcija nevinosti i pravo na pravičan, odnosno pošten postupak suđenja. To bi i trebalo biti zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Postoji mogućnost ustupanja kaznenog progona, tj. da Grčka ustupi sudski predmet RH. "

Jesu li roditelji zabrinuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je jako ozbiljna, pogotovo kada slušamo izjave grčkih branitelja. Svima je potrebno jamčiti sigurnost da problem ne bi bio još veći."

Što mislite koliko bi oni mogli biti u zatvoru, odnosno kad bi mogli biti oslobođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je govoriti o tome jer nisam branitelj niti jednog od uhićenih, niti imam uvid u spis ni poznajem toliko dobro grčki pravni sustav za tu procjenu. O tome mogu jedino znati više dodijeljeni im branitelji. "

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović o apelu roditelja BBB-a: 'Pustimo njih, to su odrasli ljudi, nisu ih oni tamo poslali…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo