novi prosvjed / Stotine Zadrana na ulicama zbog puštanja 'Daruvarca' na slobodu: 'Tražimo da mu se sudi za pokušaj ubojstva'

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Građani Metkovića i Zadra izlaze na ulice nakon posljednja dva slučaja koji su šokirali javnost

19.12.2018.
14:40
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

Prosvjed protiv Daruvarca

Članovi Facebook grupe “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce” koja broji gotovo 2500 članova najavili su novi prosvjed i skup podrške djevojci koju je pretukao Darko Kovačević "Daruvarac". Prosvjed je zakazan danas, od 15 do 16 sati, na Narodnom trgu, a nazvali su ga "Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema govora mržnje i nikakvih prijetnji, mirno smo okupljanje i nećemo se spuštati na njihovu razinu. Nismo politički skup, svi smo tu zajedno, tako da nema nikakvih političkih i ideoloških izjava. Nema nasilja, tu smo da se pokažemo da nas ima, da nismo zadovoljni situacijom, a ne da radimo nerede....", poručuju u Facebook grupi "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce".

"Dosta je života u nasilju, želimo da djeca kroz primjere nauče da ne vrijedi ona tko se tuče taj se voli, da nasilje u vezama i braku ne doživljavamo, da smo tu za Lorenu i sve ostale žene koje su diživjele nasilje, želimo poručiti da ne podržavamo nasilje. Želimo pokazati političarim ad ase zgražamo nad zakonima koji se ne provode. Želimo promjene", poručila je predstavnica inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici nose transparente s natpisima: "Kakav je miris krvi na vašim rukama",  "Jedna si od nas", "Prava za sve".

"Nije normano da je dečko, suprug, partner, zlostavljao svoju parnericu. Dosta nam je. Dosta nam je društva u kojem je pravo zaboravilo što je pravda. Tome treba stati na kraj. Ne želimo sustav putem kojeg se nasilnici mogu zaštititi. Jučer je to bila Lorena, danas može biti bilo koja od nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalili su se Loreni i njezinoj majci što su progovorile i time zaštitile sve one koje trpe nasilije.

"Odbijamo da ovaj nasilan čin bude opravdan i zahtjevamo da ovaj nehumani čin bude okarakteriziran kao pokušaj ubojstva. Zahtjevamo osobnu i pravnu pomoć za sve žrtve nasilja. Adekvatnu pomoć za žrtve i kaznu za nasilnike. Odbijamo zataškavanje nasilja, odbijamo zatvaranje oči na nasilje", poručili su prosvjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjed protiv puštanja Daruvarca na slobodu: 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost'

Image

Prosvjed protiv puštanja Daruvarca na slobodu: 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost'

"Lorena je imala suicidalne misli. Hvala vam što ste nam pomogli. On je nju mrcvario pola sata, to nisu tjelesne ozlijede. Prošle smo zajedno tri operacije još nas jedna čeka u siječnju. Boji se jako. Policija ju čuva. Još joj je glava nateknuta i ne smije izlaziti iz kuće. Prijetnje stalno dobivamo, s lažnih profila na društvenim mrećžama i na telefonske pozive. Jedan je zaprijetio mojim sprovodom, Očekujem da se promijeni zakon i da se stane na kraj zlostavljanju ženama. Četiri mjeseca nije bilo ročišta u studenom sam poslala mail predsjednici jer se ništa nije dogodilo. Njegove će se žrtve skrivati u svojim domovima, a on će se svima rugati sa slobobode", poručila je Lorenina majka.

Potom je krenulo javno iščitavanje priča zlostavljanih žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed u Metkoviću

Zadar nije jedini grad u kojem će građani danas prosvjedovati. Nakon smrti mališana Gabrijela Bebića iz Metkovića, građanska inicijativa "Mame i tate Metkovića" danas u 15 sati organizirala je mirni prosvjed kojim traže bolju zdravstvenu skrb za sebe i svoju djecu. Prosvjed će trajati do 15:30 sati, a glavni im je cilj što brže rješavanje problema nedostatka uređaja CRP/streptokok analizatora u Domu zdravlja Metković.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike